بهدلیل سطح آموزشی برتر آلمان در سطح جهانی، هر ساله دانشجویان زیادی برای تحصیل به این کشور سفر میکنند. یکی از مزایای تحصیل در آلمان، امکان کارکردن برای دانشجویان در تمامی مقاطع تحصیلی است که به آنها اجازه میدهد در طول سال تا حداکثر ۱۲۰ روز کامل یا ۲۴۰روز به صورت نیمه، کار کنند. شرایط کار دانشجویی در آلمان برای دانشجویان غیراروپایی، کار با یک کارفرمای مشخص در کشور است و امکان خوداشتغالی مستقیم برای آنها وجود ندارد.
با کارکردن در این کشور، شما میتوانید بهطور قابلتوجهی بخشی از هزینههای تحصیل خود را پوشش دهید. این امکان به دانشجویان کمک میکند تا بهراحتی مخارج و هزینههای تحصیل خود را بپردازند. اگر شما هم درباره شرایط کار دانشجویی و هزینه زندگی در آلمان برای دانشجوها کنجکاو هستید، با ما در ادامه این مقاله از مونارک همراه باشید تا اطلاعات لازم را در اختیارتان قرار دهیم.
برای پیداکردن کار دانشجویی در این کشور روشهای مختلفی وجود دارد. روشهای کاریابی شامل کاریابی از طریق دانشگاه، استفاده از وبسایتهای کاریابی و مراجعه به مراکز حضوری کاریابی است.
در بسیاری از موارد، دانشگاههای آلمان فرصتهای شغلی را در تابلوهای اعلانات خود منتشر میکنند. همچنین، این فرصتها ممکن است از طریق وبسایت دانشگاه یا انجمنهای دانشجویی اعلام شوند. در صورت تمایل میتوانید با مسئولان دانشگاه برای اطلاعات بیشتر تماس بگیرید. مشاغل معمول در دانشگاههای آلمان شامل موارد زیر هستند:
● دستیاری تحقیقاتی؛
● کارهای مدیریتی؛
● نظارت بر امور آموزشی.
یک روش دیگر برای پیداکردن کار دانشجویی، استفاده از وبسایتهای کاریابی است. امروزه، وبسایتهایی مانند indeed به شما این امکان را میدهند تا بهآسانی کارهای مرتبط با رشته تحصیلیتان را پیدا کنید و برای آنها درخواست دهید. این وبسایتها اغلب فرصتهای شغلی بسیاری را در اختیار شما میگذارند و این امکان را میدهند که در هر زمان و مکانی کار پیدا کنید. همچنین میتوانید بهصورت حضوری به مراکز کاریابی مراجعه کنید. برخی از این مراکز دارای وبسایت نیز هستند که میتوانید از طریق آنها برای کار موردنظر خود درخواست و اقدامات لازم را انجام دهید.
اگر میخواهید بهعنوان یک دانشجو در آلمان مشغول به کار شوید، باید با شرایط کاری کشور آشنا باشید. برای دریافت اجازه کار دانشجویی، باید شرایط این مجوز را رعایت کنید. دانشجویانی که از مناطق اتحادیه اروپا یا مناطق خارج از اروپا برای تحصیل آمدهاند، میتوانند بهمدت 20 ساعت در هفته کار کنند. در واقع آنها میتوانند در طول سال، بهمدت 120 روز کامل یا 240 روز نیمه وقت کار کنند که تعطیلات رسمی جزء آن نیست.
یکی از مهمترین شرایط دریافت اجازه کار دانشجویی، عدم حضور در دورههای آموزشی پیشنیاز یا دورههای زبان است. دانشجویانی که در این دورهها ثبتنام کردهاند، امکان انجام کار دانشجویی را ندارند. همچنین، دانشجویانی که از کشورهای خارج از اتحادیه اروپا به آلمان آمدهاند، امکان خوداشتغالی و فعالیت آزاد را ندارند؛ بنابراین، اگر قصد انجام چنین فعالیتهایی را دارید، باید ابتدا مجوز مربوطه را دریافت کنید.
اگر میخواهید بیشتر از زمان تعیینشده بهعنوان یک دانشجو کار کنید، باید هزینههای اضافی مرتبط با بیمه را درنظر بگیرید. برای دریافت مجوز کاری بیشاز 20 ساعت، باید از دو مرکز آژانس کاریابی محلی و اداره ثبتنام خارجیها، مجوزهای لازم را دریافت کنید. در غیراین صورت، کار بیشتر از ساعت مجاز، غیرقانونی تلقی خواهد شد و ممکن است مشکلاتی برای شما ایجاد کند. البته باید عنوان کرد امکان کار بیشتر، در تعیلات بین دو ترم وجود دارد.
دانشجویانی که قصد زندگی، تحصیل و کار پاره وقت در آلمان را دارند، میتوانند در زمینههای کاری مختلفی در این کشور فعالیت داشته باشند؛ اما توصیه میشود برای داشتن یک سابقه کاری موفق و درخشان، در زمینههای مرتبط با رشته تحصیلی خود مشغول به کار شوند.
کار در رستورانها، مغازهها و فروشگاهها یکی از گزینههای شغلی رایج برای دانشجویان است. این مشاغل به دانشجویان امکان میدهد تا درآمد خوبی داشته باشند که به پرداخت هزینههای تحصیلی آنها در آلمان کمک میکند.
در زمینه تجارت و سرمایهگذاری نیز فرصتهای شغلی بسیاری وجود دارد. بسیاری از مجموعهها بهدنبال دانشجویانی هستند که توانایی تحقیق و تجزیه و تحلیل در زمینههایی مانند بازار بورس و دیگر بازارهای مالی را دارند. در این زمینهها نیز میتوان به کار در فروشگاهها و دیگر زمینههای کاری مشابه اشاره کرد که نرخ درآمد در آنها معمولاً بیشتر است.
در حین دوران تحصیل، دانشجویان میتوانند مشاغلی را پیدا کنند که با زمان و تلاشهایشان در راستای تحصیلات ارتباط مستقیم داشته باشد. برخی از بهترین مشاغل برای دانشجویان عبارتاند از:
فعالیت پژوهشی یکی از بهترین گزینهها برای کار دانشجویی است؛ زیرا اغلب با رشته تحصیلی دانشجو همخوانی دارد و در دفاتر مربوطه در دانشگاه انجام میشود.
برای پیداکردن کار، ابتدا باید سطح زبان خود را به سطح قابلقبولی برای برقراری ارتباط برسانید. پساز آن بهترین راه برای پیداکردن کار این است که به آژانسهای کاریابی مراجعه کنید. این آژانسها در تمامی مناطق آلمان حضور دارند و با توجه به تواناییها و شرایط مراجعهکنندگان، شغل مناسب را به آنها پیشنهاد میدهند.
علاوهبراین، در دانشگاهها بخشهای ویژهای به نام Studentenwerk وجود دارند که برای دانشجویان کاریابی میکنند. دانشجویان میتوانند با مراجعه به دفاتر Studentenwerk درخواست کار خود را ثبت کنند و در نهایت، شغلی نیمهوقت با توجه به تواناییها و مهارتهایشان پیدا خواهند کرد.
راه دیگر برای پیداکردن فرصتهای شغلی دانشجویی، توجه به تابلوهای اعلانات دانشگاه است. در این تابلوها، فرصتهای شغلی بهصورت اطلاعیه و اعلانهای مختلف در اختیار دانشجویان قرار میگیرد و آنها میتوانند بخشهای مختلفی که نیاز به نیروی کار دارند را مشاهده و درخواست کار خود را ارسال کنند.
برای اخذ مجوز کار و پیداکردن کار دلخواه خود، معمولاً نیاز است که به زبان آلمانی تسلط داشته باشید. برای این منظور، باید دانش زبان آلمانی را در سطحB1 بهدست آورید. اگرچه این سطح به شما امکان میدهد بتوانید درخواستهای شغلی خود را مطرح کنید؛ اما برای پیداکردن کار در آلمان، تسلط بیشتر بر زبان و ارتباطات بهتر کمک زیادی به شما میکند.
بدون شک، مهارت در زبان محلی باعث میشود حضور قدرتمندتری در بازار کار داشته باشید. پس ازآنجاکه زبان یکی از عوامل اصلی در موفقیت در بازار کار است، این قدم مهم را نباید نادیده بگیرید و با یادگیری زبان شرایط خود را به سطح مطلوبی ارتقا دهید.
شرایط کار و تحصیل در بیشتر شهرهای آلمان بهصورت کلی مشابه است و تفاوت چندانی بین زندگی و کار در این شهرها وجود ندارد؛ اما برخی از شهرهای این کشور بهدلیل رونق اقتصادی بیشتر، برای کار دانشجویی بهتر هستند. بهترین شهرهای آلمان برای کار همزمان با تحصیل بهشرح زیر هستند:
● برلین: بهعنوان پایتخت آلمان، برلین دارای دانشگاههای معتبری است که فرصتهای شغلی زیادی برای دانشجویان فراهم میکنند.
● اشتوتگارت: این شهر بهعنوان مرکز خودروسازی آلمان شناخته میشود و فرصتهای شغلی مناسبی در صنعت خودروسازی برای دانشجویان وجود دارد.
● دوسلدورف: شرایط کار در دوسلدورف بهخصوص برای متخصصان ماهر، فراهم است. با اقتصاد قوی، بازار کار پر رونق و سطح بالای زندگی، دوسلدورف فرصتهای زیادی را برای کسانی که مایل به کار در آلمان هستند، ارائه میدهد.
بیشتر بدانید: بهترین شهر آلمان برای پرستاران
شغل به دانشجوهای خارجی کمک میکند هزینههای زندگی و تحصیل خود را در این کشور پرداخت کنند؛ اما این تنها مزیت کار دانشجویی در این کشور نیست. برخی دیگر از مزایای کار دانشجویی بهشرح زیر هستند:
● امکان کار دانشجویی به زبان انگلیسی: در آلمان، برخی از مشاغل دانشجویی به زبان انگلیسی هستند و برای دانشجویان بینالمللی که به زبان آلمانی بهاندازۀ کافی تسلط ندارند، ویژگی و مزیت مهمی است.
● امکان کار همزمان با تحصیل در همۀ مقاطع: دانشجویان میتوانند در هر مرحله از تحصیل (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری) به کار دانشجویی مشغول شوند که این امکان برای آنها فرصتی برای کسب تجربههای کاری و یادگیری مهارتهای عملی فراهم میکند.
● کسب تجربه کاری و یادگیری مهارتهای عملی: کار دانشجویی به دانشجویان این فرصت را میدهد تا تجربۀ کاری در حوزههای مختلف را کسب و مهارتهای عملی خود را تقویت کنند. چنین مزیتی برای آیندۀ حرفهای آنها بسیار ارزشمند است.
● امکان ادامه کار در محیط شغلی انتخابی: برخی از دانشجویان پساز فارغالتحصیلی میتوانند با ادامه کار در محیط شغلی مرتبط با حوزه تحصیلی خود، ارتباط مستقیم با بازار کار آلمان را برقرار کنند و موقعیت شغلی مناسبی داشته باشند.
● آشنایی با مردم آلمان و دوستیابی: کار دانشجویی به دانشجویان این فرصت را میدهد تا با مردم آلمان آشنا شوند، فرهنگ آلمان و زبان آنها را بشناسند از این طریق، دوستان و همکاران جدیدی پیدا کنند که این ارتباطات برای زندگی اجتماعی و شغلی آنها بسیار ارزشمند است.
کار همزمان با تحصیل در آلمان، هرچند با مزایای زیادی همراه است؛ اما معایب خود را نیز بههمراه دارد. یکی از مهمترین مشکلاتی که دانشجویان برای انجام کار همزمان با تحصیل با آن مواجه میشوند، کمبود مشاغل مناسب و در دسترس برای کار دانشجویی است. از طرفی، برخی از دانشجویان با این واقعیت مواجه میشوند که حقوق دریافتی از کار دانشجویی بهسختی همه هزینههای زندگی در آلمان را پوشش دهد.
از دیگر مسائلی که باید به آن توجه کرد، این است که اگرچه امکان کار به زبان انگلیسی در آلمان وجود دارد؛ اما برای ارتباطات بهتر در بسیاری از مشاغل، تسلط به زبان آلمانی اهمیت زیادی دارد. یادگیری این زبان، نیازمند زمان و تمرکز است و برای برخی افراد آسان نیست، بهخصوص اگر زمینه تحصیلی یا شغلی آنها به زبان آلمانی نباشد.
در آلمان، دانشجویان میتوانند با کار دانشجویی ماهیانه حداقل ۵۲۰ یورو درآمد داشته باشند؛ اما این مقدار بدون درنظرگرفتن مالیات است. درصورتیکه درآمد شما بیشتر از این مقدار باشد، مالیات بهصورت خودکار از حساب شما کسر خواهد شد. همچنین، حداقل دستمزد در آلمان در حال حاضر حدوداً ۱۲ یورو در هر ساعت است، که هر دو سال یکبار بهروزرسانی میشود و افزایش پیدا میکند؛ اما باید توجه داشت که دستمزد شما به عواملی مانند مهارتهای شما، صنعت موردنظر و شرایط بازار کار منطقه وابسته است.
در برخی صنایع مانند تولید، مؤسسات دانشگاهی، و نمایشگاههای تجاری، نرخ درآمد کار دانشجویی معمولاً بیشتر از حد معمول است؛ بنابراین، اگر میخواهید حقوق و مزایای بیشتری دریافت کنید، توصیه میشود در این زمینهها مشغول بهکار شوید. بهعنوان مثال، یک دستیار پژوهشی در دانشگاه میتواند در هر ساعت حقوقی معادل۱۴ تا ۱۵ یورو دریافت کند، در حالی که یک مدرس زبان، حقوقی بین ۱۷ تا ۲۰ یورو در هر ساعت خواهد داشت. با کار در رستوران، معمولاً حداقل حقوق؛ یعنی ۱۲ یورو به علاوه انعام در ساعت را دریافت میکنید.
بیشتر بدانید: پردرآمدترین مشاغل در آلمان را میشناسید؟
در آلمان، شرایط و قوانین کار دانشجویی به چندین بخش اصلی تقسیم میشود:
● دانشجویان EU و EEA میتوانند تا 20 ساعت در هفته مشغول به کار شوند.
● دانشجویان از کشورهای دیگر میتوانند در طول سال تا ۱۲۰ روز کامل یا ۲۴۰ نیمروز کار داشته باشند.
● کارهای پژوهشی بدون محدودیت زمانی هستند.
● فعالیت کاری در دورههای آمادگی دانشگاه یا دورههای زبان، تنها در تعطیلات و با اجازه از آژانس کاریابی مجاز است.
● خوداشتغالی برای دانشجویان بینالمللی بدون اجازه سازمان مربوطه ممنوع است.
● سازمان مربوطه باید تشخیص دهد که آیا خوداشتغالی موجب تداخل با تحصیل میشود یا خیر و درصورتیکه تداخل نداشته باشد مجوزهای لازم را صادر میکند.
● کارآموزی در تعطیلات بین دو ترم در تعداد روزهای مجاز سالیانه (140 روز) محسوب میشود.
● در صورت داشتن دوره کارآموزی اجباری، تعداد روزهای کاری بیشاز 140 روز محاسبه نمیشود.
● درآمد کار دانشجویی در آلمان حداقل 520 یورو در ماه، بدون پرداخت مالیات است.
● درآمد بالاتر از این مبلغ، مشمول مالیات میشود و هزینههای حق بیمه باید درنظر گرفته شود.
● این قوانین و شرایط میتوانند براساس ملیت و نوع کار دانشجویی تغییر کنند؛ بنابراین همیشه بهتر است با مراجع مربوطه مشورت کنید.
بیشتر بدانید: انواع مالیات در آلمان و قوانین آن
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، دانشجویان بینالمللی خارج از اتحادیه اروپا یا EEA مجاز هستند تا ۱۲۰ روز کامل یا معادل ۲۸۰ نیمروز در سال در این کشور مشغول به کار شوند. این اجازه کار برای آنها بدون نیاز به تأیید آژانس کاریابی یا مرجع مرکزی آلمان صادر میشود.
دانشجویان بینالمللی خارج از اتحادیه اروپا باید توجه داشته باشند که امکان خوداشتغالی یا فعالیت بهعنوان فریلنسر برای آنها ممکن نیست. درصورتیکه دانشجو بخواهد بیشاز ۱۲۰ روز کامل یا ۲۴۰ نیمروز در آلمان مشغول به کار شود، باید تأیید آژانس کاریابی و اداره مهاجرت را دریافت کند؛ اما دریافت این تأییدیه به وضعیت بازار کار در منطقه تحصیل بستگی دارد.
بیشاز دو سوم از دانشجویان در آلمان همزمان با تحصیل کار میکنند! این آمار از طرف مؤسسات دانشگاهی آلمان منتشر شده است؛ اما ازآنجاکه شرایط کار دانشجویی در آلمان برای دانشجویان با تابعیت این کشور و سایر افراد یکسان نیست، در این مطلب سعی کردیم شرایط را برای همه بررسی کنیم. به تمام دانشجویان اجازه کار در آلمان، در حین تحصیل داده میشود؛ اما انجام کارهای دانشجویی نیز مانند سایر مسائل در کشور آلمان قوانین و لایحههای خاص خود را دارد که دانشجویان ملزم به رعایت آن هستند.
این محدودیت برای دانشجویان غیراروپایی تا 20 ساعت در هفته است.
این درآمد حداقل 520 یورو در ماه، بدون پرداخت مالیات است.
فعالیت در مشاغل آنلاین مانند تولید محتوا، طراحی گرافیک، برنامهنویسی و مدیریت شبکههای اجتماعی برای دانشجویان، برخی از نمونههای کار آنلاین در آلمان و مشاغل پارهوقت هستند که درآمد خوبی دارند.
هزینههای بیمه درمانی در آلمان برای دانشجویان مهاجر 120.34 یورو (دانشجویان زیر 23 سال) و 125.21 یورو (دانشجویان 23 سال به بالا) در ماه است.
بله، دانشجویان از کشورهای دیگر میتوانند در طول سال تا ۱۲۰ روز کامل یا ۲۴۰ نیمروز کار داشته باشند؛ اما مجاز به فعالیتهای خوداشتغالی نیستند.
اگر فردی بهعنوان همسر به دانشجو در آلمان ملحق شود، اجازه کار تماموقت خواهد داشت.
دانشجویان EU و EEA هر دو میتوانند تا 20 ساعت در هفته مشغول به کار شوند.
اگر درآمد شما در ماه بیشتر از 520 یورو باشد باید مالیات پرداخت کنید.
در آلمان، برخی از مشاغل دانشجویی به زبان انگلیسی هستند و برای دانشجویان بینالمللی که به زبان آلمانی بهاندازۀ کافی تسلط ندارند، این مشاغل ارائه میشوند.
درصورتیکه دانشجو بخواهد بیشاز ۱۲۰ روز کامل یا ۲۴۰ نیمروز در آلمان مشغول به کار شود، باید تأیید آژانس کاریابی و اداره مهاجرت را دریافت کند؛ اما دریافت این تأییدیه به وضعیت بازار کار در منطقه تحصیل بستگی دارد. مونیخ، برلین و اشتوتگارت، بهترین شهرهای آلمان برای کار دانشجویی هستند.
بله، شما میتوانید از طریق آژانسهای کاریابی یا اعلامیههای دانشگاه، بهراحتی کار دانشجویی پیدا کنید.