کشور آلمان شرایط بسیار مناسبی را برای زندگی معلولین فراهم کرده است و در برخی موارد به افراد معلول، ویزای ورود و اقامت در خاک آلمان را ارائه میدهد. در سالهای اخیر، بسیاری از کشورهای پیشرفته بر مبنای کمکهای بشردوستانه، حمایتهای متنوعی از افراد معلول در زمینه مهاجرت و اسکان در این کشورها انجام دادهاند. این سیستم بهگونهای طراحی شده است که سعی دارد دنیا را به مکانی بهتر برای افراد معلول تبدیل کند. این برنامهها در نهایت باعث میشوند تا بسیاری از افراد معلول زندگی بیدردسر و مطلوبی داشته باشند. آلمان با توجه به این سیاستها و برنامههای حمایتی، به یکی از بهترین مقاصد برای مهاجرت معلولین تبدیل شده است و امکانات گستردهای را برای بهبود کیفیت زندگی آنها فراهم کرده است. بههمیندلیل در این مقاله قصد داریم شرایط مهاجرت معلولین به آلمان در سال ۲۰۲۴ را بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.
آلمان یکی از معدود کشورهای جهان است که در برنامههای کشورداری خود، حمایتهای ویژهای از مهاجران معلول درنظر میگیرد. دولت آلمان معتقد است که باید از افراد معلول حمایت شود تا آسیبهایی که بهدلیل شرایط جسمی محدود با آنها روبهرو هستند، جبران شود. این قانون، قانون حمایتی از معلولین با عنوان جبران ضرر (Nachteilsausgleich) شناخته میشود؛ بنابراین میتوان گفت که آلمان یکی از بهترین مقاصد برای مهاجرت معلولین بهشمار میآید. برخی از خدماتی که دولت آلمان به این دسته از مهاجران ارائه میدهد بهشرح زیر هستند:
این خدمات و حمایتها، نشاندهندۀ تعهد دولت آلمان به بهبود کیفیت زندگی مهاجران معلول و تلاش برای جبران چالشهای پیش روی آنها است و بههمیندلیل، شرایط را برای مهاجرت معلولین به آلمان هموار میکند.
براساس قوانین کشور آلمان، معلول به شخصی گفته میشود که در تواناییهای جسمی، روانی یا ذهنی خود محدودیتهایی دارد و این ناتوانی بیشاز شش ماه طول کشیده باشد. این محدودیتها باید بهگونهای باشند که فرد را از یک زندگی معمولی همسن و سالهای خود باز دارند.
ناتوانیهای جسمی، روحی و بیماریهای مزمن مانند روماتیسم، اماس، سرطان و سایر شرایط مشابه، جزء معلولیت بهحساب میآیند و طبق قوانین آلمان، مشمول مقررات حمایت از معلولین میشوند. این قوانین بهمنظور حمایت و فراهمکردن شرایط مناسب برای زندگی بهتر افراد معلول تدوین شدهاند.
معلولیتهای جسمی میتوانند از جمله عواملی باشند که باعث ایجاد اختلالات در حرکتکردن فرد میشوند. ازاینرو، اطلاعات در مورد تمهیدات مربوط به معلولیت در کشور آلمان بسیار اهمیت دارد. در واقع، آلمان بهعنوان یک کشور پیشتاز در این زمینه، تمهیداتی را برای پذیرش و حمایت از افراد معلول درنظر گرفته است.
معیارهایی که باید برای پذیرش افراد معلول در آلمان درنظر گرفته شوند، شامل موارد زیر است:
توجه داشته باشید که آلمان بهعنوان کشوری با دید باز، تمهیدات لازم را برای پذیرش و حمایت از افراد معلول درنظر گرفته است و در صورت داشتن شرایط مناسب، این افراد را میپذیرد.
با اینکه کشور آلمان خدمات و حمایتهای بینظیری را به معلولین ارائه میدهد؛ اما همه افراد دارای معلولیت، حق استفاده از این حمایتها را ندارند. شرایط شخصی افراد و میزان معلولیت آنها تعیین میکند که آیا مشمول دریافت حمایتهای آلمان میشوند یا خیر. همچنین، افراد مهاجر برای دریافت این حمایتها باید درخواست اخذ کارت معلولیت تحت عنوان Schwerbehindertenausweis دهند.
در روند مهاجرت معلولین به کشور آلمان، سطوح مختلف مراقبت برای افراد دارای معلولیت شامل موارد زیر هستند:
این سطح مراقبت برای افرادی انجام میشود که بهشکل قابلتوجهی، معلولیت، انجام امور روزمره را برایشان مختل کرده است. این افراد برای مراقبتهای اولیه (مانند بهداشت شخصی، غذاخوردن یا تحرک) در خانه به کمک نیاز دارند.
این سطح برای افرادی است که نیاز به مراقبت کمتری نسبت به افراد معلول در سطح ۰ دارند. بهعنوان مثال، حداقل یک بار در روز برای انجام حداقل دو فعالیت از یک یا چند حوزه مراقبت اولیه نیاز به کمک دارند یا اینکه چندین بار در هفته به کمک در خانه نیاز خواهند داشت. زمان مراقبت مورد نیاز باید بهطور متوسط، حداقل 90 دقیقه در روز باشد که حداقل 45 دقیقه از آن، باید به مراقبتهای اولیه اختصاص داده شود.
این سطح برای افرادی است که وابستگی شدیدی به مراقبت توسط افراد دیگر دارند. بهعنوان مثال، آنها حداقل سه بار در روز در ساعات مختلف به کمک برای مراقبت اولیه نیاز دارند یا چندین بار در هفته باید از خدمات کمک در خانه استفاده کنند. زمان مورد نیاز باید بهطور متوسط حداقل سه ساعت در روز باشد که حداقل دو ساعت از آن، باید به مراقبتهای اولیه اختصاص داده شود.
این سطح برای افرادی است که به مراقبت شبانهروزی یا چندین بار در هفته به کمک در خانه نیاز دارند. زمان مورد نیاز باید بهطور متوسط حداقل پنج ساعت در روز باشد که حداقل چهار ساعت از این میزان، شامل مراقبتهای اولیه است.
این طبقهبندی برای متقاضیان مهاجرت معلولین به آلمان مشخص میکند که کدام خدمات را از بیمه مراقبت دریافت کنند. علاوهبراین، با استفاده از این سطوح مراقبت، میتوان برای افراد دارای معلولیت، خدمات مراقبت سرپایی و مزایای مراقبت غیرنقدی در قالب کمک هزینه مراقبت، دریافت کرد.
مراکز حمایتی مختلفی در آلمان از افراد دارای معلولیت حمایت میکنند. بهعنوان مثال، مرکز مشاوره مهاجرت برای بزرگسالان و مرکز خدمات مهاجرت جوانان (JMD) به افراد زیر ۲۷ سال مشاوره ارائه میدهد.
در جدول زیر، نام پنج سازمان و انجمن را که به افراد دارای معلولیت در آلمان کمک میکنند، مشاهده میکنید:
نام سازمان |
عنوان آلمانی |
انجمن فدرال نابینایان و کمبینایان |
Deutscher Blinden – und Sehbehindertenverband |
انجمن فدرال برای افراد دارای معلولیتهای جسمی و چندگانه |
Bundesverband für Körper und Mehrfachbehinderte |
انجمن فدرال برای معلولان |
Bundesverband Selbsthilfe Körperbehinderter e. V. |
انجمن ناشنوایان آلمان |
Deutscher Gehörlosenbund |
انجمن فدرال کمک مادامالعمر برای افراد دارای معلولیت ذهنی |
Bundesvereinigung Lebenshilfe für Menschen mit geistiger Behinderung |
این سازمانها و انجمنها، نقش مهمی در حمایت و ارائه خدمات به افراد دارای معلولیت در آلمان دارند و کمک میکنند تا این افراد بتوانند بهشکل مستقل و با کیفیت بالا زندگی کنند.
روشهای مختلفی برای مهاجرت معلولین به آلمان وجود دارد که از طریق آنها میتوان اقامت آلمان را دریافت کرد. این روشها عبارتاند از:
ارزانترین روشهای مهاجرت برای معلولین که در نهایت منجر به اخذ اقامت میشوند، مهاجرت کاری و مهاجرت تحصیلی هستند.
این روش یکی از مقرونبهصرفهترین راهها برای مهاجرت به آلمان است. افراد معلول میتوانند با پیداکردن شغل و دریافت پیشنهاد کاری از کارفرمایان آلمانی، ویزای کاری دریافت کنند. در این روش، متقاضیان علاوهبر دریافت حقوق، میتوانند از حمایتها و خدمات ویژهای که برای معلولین درنظر گرفته شده است، بهرهمند شوند. بسیاری از شرکتها و سازمانهای آلمانی امکانات مناسبی برای تسهیل اشتغال و زندگی افراد معلول فراهم کردهاند.
این روش نیز یکی از کمهزینهترین راهها برای مهاجرت معلولین به آلمان است. افراد معلول میتوانند با اخذ پذیرش از دانشگاهها و مؤسسات آموزشی آلمان، ویزای تحصیلی دریافت و در این کشور تحصیل کنند. بسیاری از دانشگاههای آلمان دارای امکانات و حمایتهای ویژه برای دانشجویان معلول هستند که به آنها کمک میکند تا در محیطی مناسب و بدون دغدغه مشغول تحصیل شوند.
علاوهبراین، پساز اتمام تحصیلات، دانشجویان میتوانند با پیداکردن شغل در آلمان، ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تبدیل و در نهایت اقامت دائم این کشور را دریافت کنند.
این دو روش بهدلیل هزینههای پایینتر و امکانات حمایتی گستردهای که برای معلولین درنظر گرفته شده است، از محبوبترین و ارزانترین راههای مهاجرت معلولین به آلمان به شمار میآیند.
یکی از مهمترین مواردی که افراد معلول برای مهاجرت به آلمان باید درنظر بگیرند، هزینههای زندگی در این کشور است. داشتن یک درک کلی از هزینه زندگی در آلمان برای هر کسی که قصد مهاجرت به آلمان را دارد، بسیار ضروری و مهم است. در واقع، یکی از بخشهای اصلی برنامهریزی برای مهاجرت، محاسبه درست هزینهها و مخارج است و این مورد برای افراد معلول که باید خدمات اضافه و مراقبتی نیز دریافت کنند اهمیت زیادی پیدا میکند.
جدول زیر، هزینه زندگی یک فرد مجرد در آلمان را در شهرهای مختلف بدون درنظرگرفتن هزینه مسکن بهصورت ماهیانه نشان میدهد:
شهر محل زندگی |
هزینه زندگی فرد مجرد (بدون هزینه مسکن) یورو |
آخن (Aachen) |
745 |
مونیخ (Munich) |
923 |
برلین (Berlin) |
854 |
دورتموند (Dortmund) |
878 |
دوسلدورف (Dusseldorf) |
827 |
فرانکفورت (Frankfurt) |
949 |
هامبورگ (Hamburg) |
954 |
به این هزینهها، باید هزینه مسکن و مراقبتهای درمانی و شخصی را هم اضافه کرد که با توجه به میزان معلولیت، سطح مراقبت و شرایط فردی، متفاوت هستند.
دولت آلمان از افراد دارای معلولیت حمایت میکند تا آسیبهایی را که بهدلیل شرایط خود با آن مواجه هستند، جبران کند. بهعنوان مثال، افراد معلول میتوانند از مزایای زیر بهرهمند شوند:
اما همه افراد دارای معلولیت از این حمایتهای ویژه بهرهمند نمیشوند. شرایط شخصی افراد دارای معلولیت تعیین میکند که آیا چنین گزینههای پشتیبانی برای آنها اعمال میشود یا خیر و در چه زمانی میتوانند از کدام گزینهها بهرهمند شوند.
پساز مشخصشدن ناتوانی متقاضیان مهاجرت به آلمان، پزشکان مسئول، اغلب به افراد مربوطه در مورد نحوه و مکان درخواست برای تشخیص معلولیت اطلاع میدهند. درخواست برای تشخیص معلولیت (بهمعنای حقوقی) و درجه معلولیت افراد را میتوان مستقیماً به سازمان منطقهای امور اجتماعی، جوانان و خانواده یا از طریق مرکز مشاوره پشتیبانیکنندۀ متقاضی، ارائه کرد. میزان معلولیت توسط کارشناس پزشکی برای مدیران مسئول بهزیستی تعیین میشود.
مدت اعتبار کارت معلولیت به اعتبار مجوز اقامت متقاضی بستگی دارد. به عبارت دیگر، اگر مجوز اقامت افراد در آلمان منقضی شود، کارت معلولیت آنها دیگر معتبر نیست. البته لازم به ذکر است که از سال ۲۰۲۱، چنین قانونی (سندی که به شما اجازه میدهد به مدت محدود در آلمان بمانید) برای افراد مبتلا به دالدونگ اعمال نمیشود. این بدان معنا است که اگر متقاضی مهاجرت معلولین به آلمان «دالدونگ» داشته باشد، اعتبار کارت معلولیت او، مستقل از مدت اعتبار مجوز اقامت در آلمان درنظر گرفته میشود.
سخن پایانی
افراد بسیاری در جهان آرزوی مهاجرت به آلمان را در سر دارند. بااینحال مهاجرت برای افرادی که دارای ناتوانی ذهنی یا جسمی هستند، چالشبرانگیزتر خواهد بود؛ اما معلولیت، عامل بازدارنده از مهاجرت نیست و بسیاری از معلولین توانستهاند به کشورهای پیشرفته مهاجرت کنند. در سالهای اخیر، مهاجرت معلولین به آلمان از طریق تحصیل، کار و سرمایهگذاری امکانپذیر شده است. کشور آلمان شرایط خوبی را برای زندگی معلولان ایجاد کرده است. افرادی که از سایر کشورهای جهان دارای معلولیت هستند، میتوانند بر همین مبنا ویزای ورود به آلمان را دریافت کنند و با ورود به خاک این کشور از مزایای حمایتی دولت آلمان برای معلولان بهرهمند شوند.