با رسیدن به سن ۱۸ سالگی، پسرانی که قصد مهاجرت به خارج از کشور را دارند، باید مجوزهای لازم از سازمان نظام وظیفه را دریافت کنند. در این راستا، آنها برای اینکه حق خروج از کشور را بهدست آورند، باید وثیقهای مناسب با توجه به نوع سفر خود را در اختیار نظام وظیفه قرار دهند. برخی روشهای قانونی مهاجرت به آلمان برای جوانانی که سربازی نرفتهاند، شامل دریافت ویزای کاری، ثبت شرکت، سرمایهگذاری، خرید ملک، تحصیل و اخذ اقامت دائم هستند که در این مقاله ما قصد داریم قوانین سربازی برای مهاجرت تحصیلی به آلمان را بررسی کنیم. پس با ما همراه شوید.
شرایط سربازی برای مهاجرت تحصیلی به آلمان شامل موارد زیر است:
● مشمولین نباید غیبت سربازی داشته باشند؛ به این معنی که باید در زمان مقرر، خود را به سازمان نظام وظیفه معرفی کنند.
● مشمولین سربازی باید دارای معافیت تحصیلی یا وضعیت تحصیلی مشخص باشند.
● تحصیلات مشمولین سربازی باید به پایان رسیده باشد و در مهلت معافیت یک ساله باشند.
● برای بازگشت بهموقع به کشور، مشمولین سربازی باید وثیقه لازم را در اختیار سازمان نظام وظیفه قرار دهند.
● ارائه گواهی اشتغال به تحصیل برای دانشآموزان و درخواست مجوز خروج موقت از کشور برای دانشجویان ضروری است.
مهاجرت مشمولین سربازی بهجز اهداف تحصیلی، شامل سفرهای علمی، زیارتی و مطالعاتی میشود. بااینحال، برای مهاجرت با هر هدفی، ارائه وثیقه بانکی و کسب مجوز از سازمان نظام وظیفه الزامی است. باید توجه داشت که نوع سفر در میزان وثیقه مورد نیاز تأثیرگذار است.
برای مشمولین سربازی، راههای مختلفی برای خروج از کشور بهصورت قانونی وجود دارد. در ادامه به انواع راههای مهاجرت مشمولین سربازی اشاره میکنیم:
یکی از این راهها مهاجرت بهمنظور شرکت در کارگاهها، همایشها و کنفرانسهای علمی و بینالمللی است. در این راه، متقاضیان با ارائه مقاله به اینگونه سفرها میروند. برای خروج از کشور به این هدف، متقاضی باید شرایط زیر را داشته باشد:
● مشمول، دارای غیبت سربازی نباشد و معافیت تحصیلی داشته باشد.
● تضمین بازگشت به کشور پساز اتمام دوره مقرر.
● ارائه وثیقه (وجه نقد یا ضمانتنامه بانکی) لازم برای بازگشت به کشور در زمان مقرر.
● مدت زمان مجاز برای خروج از کشور برای شرکت در کارگاهها و دورههای آموزشی حداکثر ۴۵ روز و برای ارائه مقاله و شرکت در کنفرانس حداکثر ۳۰ روز است.
یکی دیگر از راههای گذر از قوانین سربازی برای مهاجرت، تحصیل در خارج از کشور است. پسران زیر ۱۸ سال میتوانند بهراحتی در مدارس خارج از کشور ثبتنام و تحصیل کنند. ازاینرو، یکی از راهکارهای مهاجرت، اخذ پذیرش در یکی از مدارس خارج از کشور است، پیشاز اینکه فرد به ۱۸ سالگی برسد و مشمول سربازی شود.
معافیت تحصیلی در هر مقطع تحصیلی فقط یک بار اعطا میشود. همچنین، معافیت تحصیلی برای دانشجویان انصرافی در کل طول مدت تحصیل، فقط یک بار قابل تمدید است.
یکی از روشهای مهاجرت بدون پایان خدمت، مهاجرت تحصیلی با دریافت معافیت تحصیلی است. در این روش، شما با ارائه ضمانت به سازمان نظام وظیفه، میتوانید اجازه ادامه تحصیل در خارج از کشور و مهاجرت برای مدت مشخصی را دریافت کنید؛ اما باید توجه داشت که این اجازه بهصورت دائم نیست و پساز مدتی باید برای انجام خدمت سربازی به کشور بازگردید.
بهیاد داشته باشید که در صورت مهاجرت تحصیلی، هیچگونه غیبتی در سربازی مجاز نیست و باید بهمحض پایان ۱۸ سالگی، درخواست خود برای ادامۀ تحصیل در خارج از کشور را به سازمان نظام وظیفه ارائه دهید.
مهاجرت کاری به آلمان بدون کارت پایان خدمت بههیچوجه امکانپذیر نیست. بااینحال، پساز پایان تحصیلات در خارج از کشور و دریافت جاب آفر در کشور مقصد، میتوانید ویزای مهاجرتی خود را به ویزای کاری تبدیل کنید؛ اما برای انجام این کار، لازم است حتماً با یک کارشناس یا وکیل مهاجرتی حرفهای مشورت کنید؛ زیرا تبدیل ویزا در کشور مقصد و عدم انجام خدمت سربازی، چندان آسان نیست.
مشمولین سربازی میتوانند با تأسیس یک کسبوکار در آلمان، به این کشور مهاجرت کنند. این اقدام میتواند سرمایهگذاری در یک کسبوکار موجود یا تأسیس یک شرکت جدید باشد. در این حالت، افراد ممکن است معافیت از خدمت سربازی دریافت کنند، که این معافیت یکی از مزایای این راهبرد مهاجرتی است.
در برخی موارد، افراد میتوانند از طریق مهاجرت خانوادگی بهعنوان اعضای خانواده افرادی که قبلاً بهطور قانونی به آلمان مهاجرت کردهاند، به آلمان مهاجرت کنند. این افراد شامل همسر، فرزندان و دیگر اعضای خانواده میشود. این روند مهاجرت خانوادگی به افراد امکان میدهد تا با پیوستن به اعضای خانواده در آلمان، فرصتی را برای زندگی و کار در این کشور، داشته باشند.
مهاجرت به آلمان برای تحصیل دغدغه بسیاری از پسرهای ایرانی است. بااینحال، برای مشمولین خدمت سربازی، ممکن است مسیرها و راههای مهاجرتی متفاوتی وجود داشته باشد. برخی از راههای مهاجرت تحصیلی به آلمان برای افراد مشمول خدمت سربازی شامل موارد زیر هستند:
● معافیت تحصیلی؛
● برنامههای تحصیلی تبادلی؛
● تحصیل از راه دور.
در ادامه هر روش را بهصورت جداگانه بررسی میکنیم.
افراد میتوانند با دریافت پذیرش از یک دانشگاه یا مؤسسه آموزشی معتبر، ویزای تحصیلی برای ورود به آلمان را دریافت و برای تحصیل در آلمان اقدام کنند. این ویزا به افراد اجازه میدهد تا در طول مدت تحصیل خود، در آلمان اقامت کنند و ممکن است بهمرور زمان موفق به تمدید ویزا شوند.
درصورتیکه دانشگاه پذیرنده فرد مهاجر، مورد تأیید کشور مبدا باشد، او در مدت تحصیل خود از معافیت تحصیلی برخوردار خواهد بود. این امکان به افراد اجازه میدهد تا با اخذ معافیت تحصیلی، بدون نیاز به انجام خدمت سربازی، از فرصتهای تحصیلی خود در آلمان بهرهمند شوند و تجربه تحصیل در یک محیط بینالمللی با کیفیت بالا را داشته باشند.
برخی از دانشگاهها و مؤسسات آموزشی در آلمان برنامههای تبادلی با دانشگاهها در سایر کشورها دارند. این برنامههای تبادلی به افراد امکان میدهند که بهصورت موقت به آلمان مهاجرت و در این کشور تحصیل کنند.
این تجربههای تبادلی نهتنها به دانشجویان فرصتی برای شناخت فرهنگ و آشنایی با زبان آلمانی میدهد، بلکه امکانات آموزشی و تحقیقاتی را نیز فراهم میآورد. این برنامهها معمولاً به دانشجویان فرصتی میدهند تا در آموزش و پژوهشهایی در رشتههای مورد علاقه خود در دانشگاههای معتبر آلمانی شرکت کنند و از منابع و تجربیات بینالمللی بهرهمند شوند.
برخی از دانشگاههای در آلمان به افراد اجازه میدهند دورههای تحصیلی خود را از دور پیگیری کنند، بدون اینکه نیاز به حضور فیزیکی در کشور داشته باشند. این امکان برای افرادی که بهدلایل مختلف، از جمله مسائل مالی، خانوادگی یا سایر محدودیتهای مربوط به وضعیت شخصی امکان حضور فیزیکی را ندارند، گزینهای مناسب و منعطف است.
افراد میتوانند از این طریق، مهارتها و دانش مورد نیاز برای حرفه خود را کسب کنند و با محیط آموزشی بینالمللی دانشگاههای آلمانی آشنا شوند. این روند از طریق استفاده از فنّاوریهای ارتباطی، مانند کلاسهای آنلاین، مواد آموزشی مجازی و پشتیبانی از راه دور تسهیل میشود، که به افراد این امکان را میدهد تا از هر کجا و هر زمانی به تحصیل خود ادامه دهند و به دورههای آموزشی موردنظرشان دسترسی داشته باشند.
پساز تأیید شرایط دریافت گذرنامه و معافیت سربازی برای سرباز موردنظر، لازم است که او وثیقه و مدارک مربوطه را به سازمان نظام وظیفه تحویل دهد. سازمان مذکور پساز بررسی شرایط افراد، طی مدت حدود ۱ هفته الی ۱۰ روز، نتیجه را اعلام خواهد کرد. اگر شرایط فرد تأیید شود، نام او به اداره گذرنامه جهت صدور گذرنامه ارسال میشود و بدینترتیب قوانین سربازی برای مهاجرت، دستیافتنی میشود. مشمولین سربازی میتوانند با ارائه وثیقه معتبر بهصورت نقدی یا ملکی به سازمان نظام وظیفه، برای مهاجرت تحصیلی اقدام کنند.
برای مهاجرت مشمولین سربازی، عموماً وثیقههای مختلفی درنظر گرفته میشود. این وثیقهها میتوانند بهصورت سفته، پول نقد یا سند ملکی باشند یا بهصورت ضمانتهای بانکی ارائه شوند؛ اما باید توجه داشت که همه بانکها اینگونه ضمانتنامهها را ارائه نمیدهند، لذا لازم است پیشاز اقدام به دریافت ضمانتنامه، مفاد آن از بانک مدنظر مطالبه شود. انواع وثیقه برای مهاجرت مشمولین سربازی بهشرح زیر هستند:
در این روش، برای استفاده از سند خانه بهعنوان وثیقه، باید سند شش دانگ ملک را در گرو نماینده سازمان نظام وظیفه قرار دهید و ملک موردنظر را به تصرف و گرو سازمان نظام وظیفه درآورید. درصورتیکه خانه در شهر تهران بزرگ واقع شده باشد، حضور نماینده سازمان و شما در دفترخانه الزامی است. اگر ملک در شهرستان واقع شده باشد، نیاز به تعیین قیمت و ارزش از طرف دادگستری و ارسال مدارک به تهران دارید و در نهایت با حضور در دفتر ثبت اسناد رسمی، وثیقۀ خود را منتقل میکنید.
شما میتوانید سفته یا پول نقد را نزد بانک قرار دهید و بهازای آن، ضمانتنامههای بانکی دریافت کنید. این فرایند در بعضی از بانکها انجام میشود.
افرادی که دوره سربازی را پشت سر نگذاشتهاند و قصد مهاجرت دارند، میتوانند از پول نقد بهعنوان ضمانت استفاده کنند. در این حالت، پول نقد بهعنوان سرمایهگذاری بلندمدت نزد بانک قرار میگیرد و بانک ضمانتنامه بانکی را صادر میکند.
بهیاد داشته باشید ارائه وثیقه به سازمان نظام وظیفه و دریافت مجوز خروج از کشور، تنها یکبار ممکن است و باید هر سال تمدید شود. در نهایت، مشمولین باید به شعب پلیس +10 مراجعه و مجوزهای لازم را اخذ کنند.
قوانین سربازی برای مهاجرت به آلمان بایدها و نبایدهایی دارد. یک نکته مهم این است که پساز رسیدن به سن ۱۸ سال، آقایان حق خروج از کشور را ندارند مگر آنکه دوره سربازی خود را به پایان برسانند.
اکنون بسیاری از افرادی که قصد مهاجرت یا سفر به خارج را دارند و جزء مشمولین محسوب میشوند، با استفاده از تبصرههایی که برای آنها درنظر گرفته شده است، میتوانند گذرنامه خارجی دریافت کنند. این قوانین به آنها امکان میدهد تا همچون سایر افراد از امکانات و بیمههای مسافرتی استفاده کنند. برخی از بایدها و نبایدهای مهاجرت مشمولین سربازی به آلمان برای تحصیل بهشرح زیر است:
● اطمینان حاصل کنید که دانشگاه مقصد توسط وزارت علوم ایران مورد تأیید است.
● متقاضیان نباید در لیست غایبین مشمول باشند.
● پساز دریافت پذیرش و شروع تحصیل در دانشگاه مقصد، این امکان وجود دارد که متقاضیان معافیت تحصیلی خود را تمدید کنند؛ اما باید توجه داشت که این امکان فقط یکبار در اختیار آنها قرار میگیرد.
● دانشجویان انصرافی فقط یکبار میتوانند در طول دورهی تحصیلی، معافیت تحصیلی خود را تمدید کنند.
سخن پایانی
در این مطلب تلاش کردیم قوانین سربازی برای مهاجرت تحصیلی به آلمان را روشن کنیم. با درنظرگرفتن این موارد، چنانچه به خدمت سربازی نرفتهاید، میتوانید با دریافت گذرنامه، مراحل اپلای برای تحصیل در خارج از کشور را پیگیری کنید. تحصیل در کشور آلمان و خدمت سربازی، دو امر جدانشدنی برای پسران ایرانی هستند که بهتر است پیگیریهای لازم را برای معافیت سربازی انجام دهند و سپس برای تحصیل در آلمان اپلای کنند. همچنین میتوان با دریافت پاسپورت برای خروج موقت، در زمان دریافت پذیرش از دانشگاه، مراحل را با سرعت بیشتری پیش برد و در مرحله بعد، برای دریافت معافیت تحصیلی از سازمان نظام وظیفه اقدام کرد.