کشور آلمان، به منظور تربیت و جذب نیروی کار ماهر، مسیرها و ظرفیتهای مختلفی را در نظر گرفته است. قسمت مهمی از این ظرفیتها، شامل آموزشهای تئوری و تجارب عملی میباشد که در نهایت، منجر به خروجی نیروهایی با یک مهارت و حرفه خاص میشود. به همین دلیل، کشور آلمان از نظر صنعتی و تجاری بسیار پیشرفت داشته و درصد بیکاری در آن، به کمتر از ۷ درصد رسیده است. یکی از انواع دورههای حرفهآموزی و آموزش مهارت فنی در آلمان،امشولونگ است که مسیری مهم برای ورود دوباره یا حضور مجدد در بازار کار محسوب میشود. امشولونگ، به معنی آموزش مجدد یا تغییر حرفه بوده و برای افرادی که قادر به ادامه حرفه قبلی خود نیستند، بسیار مناسب است. امشولونگ نوعی آموزش کوتاه مدتتر از آموزش حرفهای است و بر اساس تجربه و مهارتهای قبلی افراد ساخته شده است. شرکت در برنامههای آموزشی امشولونگ نیز دارای مراحل زیر است:
تعیین هدف و انتخاب رشته مورد نظر
یادگیری زبان آلمانی
جستجوی یک مؤسسه یا شرکت برای ارائه خدمات و برنامههای امشولونگ
درخواست حمایت مالی از سازمانهای مختلف
آموزش و تمرین در مؤسسه آموزشی
از آن جایی که هر ساله، افراد زیادی متقاضی شرکت در دورههای آویسیلدونگ در آلمان هستند، ناچار به صرف زمان زیادی برای ثبت نام این دوره میباشند. یکی از راه حلهای جایگزین در این شرایط، شرکت در دورههای آموزشی امشولونگ است که دارای تنوع رشته زیادی نیز میباشد. به طور کلی میتوان گفت،امشولونگ در آلمان، شامل بیش از ۳۰۰ حرفه مختلف است. برخی از این حرفهها، شامل موارد زیر میباشد:
حرفههای فروش، مدیریت و مشاوره مشتری، مانند فروشنده خودرو، کارمند بانک، کارمند داروخانه، کارمند املاک، کارمند بازاریابی و غیره
حرفههای حقوقی و اداری مانند کارمند دادگستری، کارمند ثبت احوال، کارمند امور خارجه، کارمند پلیس و غیره
حرفههای فناوری اطلاعات و رسانه مانند کارشناس فناوری اطلاعات، طراح رسانه، تکنسین الکترونیک و غیره
حرفههای بازرگانی و اداری مانند کارمند صنعت، کارمند اداری، کارمند بهداشت، کارمند حمل و نقل و غیره
حرفههای مکانیک و جوشکاری مانند مکانیک سازه، الکتریسین صنعتی، جوشکار و غیره
حرفههای انبارداری مانند انباردار، متخصص لجستیک انبار، کارمند حمل و نقل و غیره
همان طور که گفته شد، دوره های امشولونگ برای تمامی افرادی است که به دنبال یادگیری حرفه و مهارت جدیدی هستند. این افراد، به دستهبندی زیر تقسیم میشوند:
فردی که به دلیل کاهش تقاضا در شغل و حرفه قبلی خود آن را از دست داده.
فردی که به دلایل مختلفی مانند بیماری، سرپرستی فرزند، پناهندگی و غیره، در یک دوره زمانی طولانی، از هر گونه فعالیت به دور بوده است.
فردی که به دلیل بیماری مانند کمر درد، فلج شدن قسمتی از بدن و غیره، قادر به ادامه فعالیت خود نبوده است.
فردی که برای یافتن کار مناسب مرتبط با تحصیلات یا تجربه قبلی خود، موفق نبوده است.
دورههای امشولونگ نیز مانند دورههای آوسبیلدونگ، دارای دو نوع مختلف است. در نوع اول که شولیشه یا مدرسهای نام دارد، ساعات کار دورههای عملی در مقایسه با ساعات درسی کمتر بوده و بیشتر موارد در این نوع دوره آموزشی، به صورت تئوری است. به این ترتیب، فرد در طی دوره آموزشی خود، قراردادی را با یک شرکت امضا کرده و از آن شرکت حقوق دریافت خواهد کرد. در نوع دوم که دوره کارآموزی نام دارد، ساعات کار دورههای عملی بیشتر بوده و فرد، در یک محیط حرفهای مانند شرکت یا اداره دولتی یا خصوصی فعالیت دارد. در طول مدت آموزش در این نوع دوره آموزشی، هزینههای مربوط به زندگی و رفت و آمد فرد، بر عهده اداره کار میباشد. هم چنین، پیدا کردن شرکت یا اداره دولتی بر عهده خود فرد بوده و هیچ حقوقی در طول دوره آموزشی، به فرد تعلق نخواهد گرفت.
به طور کلی، دورههای آموزشی امشولونگ بین ۹ ماه تا ۲ سال زمان خواهد برد، که این زمانبندی برای دورههای تمام وقت بوده و برای دورههای پاره وقت، این بازه زمانی تا ۳ سال در نظر گرفته شده است.
برای یافتن مؤسسات ارائه دهنده امشولونگ، میتوان کلمه Umschulungsanbieter را در گوگل جستجو کرده و نام شهر محل سکونت را، برای یافتن نتیجه دقیقتر به آن اضافه کرد. علاوه بر این، با مراجعه به اداره کار کشور آلمان نیز، میتوان در این زمینه اطلاعات کافی را کسب کرد.
دورههای امشولونگ از نظر آموزشی بسیار شبیه به دورههای آموزشی آوسبیلدونگ بوده و تنها تفاوت این دو، در طول دورههای آموزشی است. همان طور که گفته شد، طول دورههای آموزشی امشولونگ بین ۹ ماه تا ۲ سال بوده که برای دورههای پاره وقت، این بازه زمانی تا ۳ سال نیز خواهد بود. در حالی که مدت زمان آموزش در آوسبیلدونگ، بین ۳ تا ۵ سال میباشد.
بیشتر بخوانید: آوسبیلدونگ آلمان چیست؟ شرایط آوسبیلدونگ رشته پرستاری
امشولونگ و وایتابیلدونگ دو نوع مختلف دورههای آموزشی هستند که هر کدام، دارای ویژگیها و اهداف خاص خودشان میباشند. بر این اساس میتوان گفت، تفاوت اصلی بین این دو دوره آموزشی در این است که امشولونگ نوعی آموزش مجدد بوده که به فرد، امکان یادگیری حرفه و مهارت جدید به همراه مدرک معتبر میدهد. دورههای امشولونگ مختص افرادی است، که تمایلی به ادامه فعالیت در حرفه و شغل قدیمی خود را نداشته و یا از انجام آن ناراضی هستند. این دورهها بسیار زمان بر و پر هزینه بوده و نیازمند حمایت مالی سازمانهای مختلفی است. در حالی که دورههای آموزشی وایتابیلدونگ، بر خلاف امشولونگ نوعی آموزش تکمیلی است که به فرد، امکان بهبود و ارتقای مهارت و دانش خود در حرفه قبلی را میدهد. دورههای وایتابیلدونگ مناسب کسانی است که تمایل به پیشرفت در کار و حرفه خود را داشته و میخواهند با تغییرات بازار کار هماهنگ شوند. این دورهها بر خلاف دورههای امشولونگ، ارزانتر و کوتاه مدتتر است و نیاز به حمایت مالی سازمان خاصی ندارد.
به طور کلی، تأمین هزینههای دوره آموزشی امشولونگ برای افرادی که دارای تمکن مالی برای پرداخت هزینهها نبوده و نیازمند حمایت هستند، از طریق مراجع مختلفی امکانپذیر است که شامل موارد زیر میباشد:
یکی از مراجع مهمی که به افراد، برای تأمین هزینههای دورهای آموزشی امشولونگ کمک میکنند، انجمن های صنفی یا صندوقهای بیمه بازنشستگی هستند. در برخی موارد که فرد، عضویت انجمن صنفی را نداشته باشد، بیمه بازنشستگی وارد عمل شده و هزینهها را پرداخت خواهد کرد. در صورتی که فرد، تحت پوشش بیمه بازنشستگی نیز نبوده و یا حق بیمه خود را پرداخت نکرده باشد نیز، اداره کار آلمان برای تأمین هزینههای آموزشی به او کمک خواهد کرد.
یکی دیگر از مراجع تأمینکننده هزینههای دوره آموزشی امشولونگ، اداره کار آلمان است. در شرایطی که فرد متقاضی، قادر به مجاب کردن اداره کار برای پرداخت هزینهها باشد، این امر صورت خواهد گرفت. هر چند اداره کار، در تأمین بسیاری از هزینههای دیگر نیز به فرد کمک خواهد کرد، که عبارتند از:
هزینه زندگی در طی دوره آموزشی امشولونگ و یک ماه پس از پایان دوره برای یافتن کار
هزینه رفت و آمد
هزینه کتب و منابع درسی
هزینه آزمونهای دوره آموزشی امشولونگ
هزینه اقامت افرادی که دور از محل اقامت در حال آموزش هستند.
بیشتر بدانید: بررسی جامع هزینه زندگی در آلمان
به طور کلی، تمامی افرادی که قادر به ادامه فعالیت در حرفه و شغل خود نبوده و یا در آینده دچار این مشکل خواهند شد، لازم است از طریق دورههای امشولونگ مورد حمایت قرار بگیرند. در این میان، شرایط و انگیزه افراد از شرکت در این دورهها متفاوت بوده و به همین دلیل، میزان موفقیت آنها نیز متغیر است. اغلب افرادی که شغل مناسبی نداشته و یا به دلایل مختلف، قادر به انجام حرفه و مهارات فعلی خود نیستند، از حمایت مالی در طول دوره آموزشی امشولونگ برخوردار شده و حقوق دریافت خواهند کرد.
افراد با داشتن شرایط خاص، میتوانند از دورههای آموزشی امشولونگ استفاده کرده و به یادگیری حرفه و مهارت مورد علاقه خود بپردازند. برخی از این شرایط، شامل موارد زیر میباشد:
یکی از شروط اصلی و ضروری برای شرکت در دورههای امشولونگ، داشتن سن بالای ۱۸ سال است.
لازم است فرد متقاضی، قبلاً یک دوره مهارتآموزی را گذرانده باشد، یا در یک شغل و حرفه مهارت لازم را کسب نماید. زیرا دورههای امشولونگ، به عنوان اولین و تنها دوره آموزشی فرد نخواهد بود.
لازم است فرد متقاضی، دارای شغل خاصی نبوده و یا شغل خود را از دست داده باشد. به طور مثال، شغل و حرفه فعلی او دارای کاربردی نبوده و بازار کار نداشته باشد.
لازم است فرد متقاضی، به دلایلی مانند بیماری یا معلولیت، قادر به ادامه فعالیت در شغل فعلی خود نباشد تا بتواند با آموزش در امشولونگ، دارای حرفه و شغل جدیدی شود.
داشتن مدرک زبان آلمانی سطح B۲
همان طور که گفته شد، یکی از شروط لازم برای شرکت در دورههای آموزشی امشولونگ، داشتن مدرک زبان آلمانی در سطح B۲ است. هر چند اداره کار، به منظور سنجش و بررسی این مورد، آزمون مخصوصی را برگزار میکند که با توجه به نوع دوره آموزشی درخواستی فرد، شامل موارد مختلفی میشود. این آزمون، علاوه بر زبان آلمانی، شامل سؤالات مربوط به ریاضی، هوش، فیزیک و غیره نیز میباشد. در تمامی این آزمونها، مسأله تعیین سطح زبان آلمانی وجود داشته و در پایان نیز مصاحبه انجام میشود. در نهایت، با در نظر گرفتن تمامی معلومات، مهارت زبانی و نتیجه مصاحبه انجام شده، مجوز گذراندن دورههای آموزشی امشولونگ برای فرد صادر خواهد شد.
مدرک صادر شده برای شرکت در دورههای آموزشی امشولونگ نیز، مانند مدرک آسبیلدونگ دارای ارزش و اعتبار زیادی است. افراد با داشتن این مدرک معتبر، در کنار مهارت و حرفه خود، بازار کار خاص خود را تعیین میکنند. به این ترتیب میتوان گفت، اخذ مدرک امشولونگ، نیازمند اتمام دورههای آموزشی و شرکت در آزمون جامع پایانی میباشد. تمامی دورههای آموزشی امشولونگ، در نهایت با ارائه مدرک کارآموزی یا مدرک دیپلم به اتمام خواهند رسید. لازم است بدانید، اخذ مدرک امشولونگ، نیازمند رعایت نکات زیر میباشد:
لازم است در زمان ارائه درخواست امشولونگ، به نوع شغل و حرفه انتخابی خود توجه کنید. این شغل، باید جزء مشاغل مورد نیاز و پر تقاضای کشور آلمان باشد. در غیر این صورت، شرکت در دورههای آموزشی و اخذ مدرک امشولونگ، امکانپذیر نخواهد بود.
لازم است برای شرکت در دورههای آموزشی و در نهایت اخذ مدرک امشولونگ، یک دوره کارآموزی قبلی را گذرانده باشید.
برای اخذ مدرک امشولونگ، لازم است تجربه کاری خود در رشته مورد نظر را به شکل مستند ارائه نمایید.
لازم است دلایل خود را، برای سپری کردن دورههای آموزشی و اخذ مدرک امشولونگ لیست کرده و سعی کنید این دلایل، قانعکننده باشد.
برخی از امشولونگهای موجود، دارای بازار کار خوبی در آینده میباشند که عبارتند از:
مددکاری و مراقبت از سالمندان
مربی مهد کودک
مکاترونیک
انفورماتیک
تکنیسین انرژیهای نو
فیزیوتراپیست
دستیار اجتماعی
فروشنده املاک
نیروی کار ماهر در صنعت حمل و نقل
تکنیسین امنیت IT
در این مقاله تلاش کردیم، تا شما را با مفهوم دورههای آموزشی امشولونگ، شرایط استفاده از این دورهها، چگونگی اخذ مجوز و بسیاری موارد دیگر در این زمینه آشنا کنیم. هر چند، تمامی رشتهها و مهارتهای قابل آموزش دارای دوره امشولونگ نیستند، با این حال میتوان گفت، تعداد رشتههای دارای دوره امشولونگ بسیار زیاد و متنوع است. متقاضیان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر از جزییات دوره آموزشی امشولونگ، به سایت مونارک مراجعه نمایند.
هر چند بازار کار دوره آموزشی امشولونگ در آلمان بسیار خوب است با این حال، یافتن کار و شغل مناسب ارتباط مستقیمی با رشته آموزشی افراد و میزان تلاش آنها برای کسب نمره در امتحان نهایی دارد.
خیر، هیچ گونه محدودیت سنی برای شرکت در امشولونگ وجود نداشته و افراد در هر سنی، میتوانند در این دورهها شرکت کنند.
مؤسسات مختلفی در آلمان، برگزارکننده دورههای آموزشی امشولونگ هستند. برای یافتن این مؤسسات، لازم است در گوگل، منطقه سکونت خود را سرچ کرده و پس از یافتن نتیجه، نظرات دیگران را نیز بخوانید.