پرستاری یکی از حرفههای حیاتی و اساسی در هر جامعهای محسوب میشود. اما این حرفه نیز مانند سایر حرفهها در هر کشور، تحت تاثیر تفاوتهای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و…، شرایط و چالشهای خاص خود را دارد. در این مقاله از وب سایت هلدینگ مهاجرتی مونارک، میخواهیم به مواردی مانند تفاوت شرایط تحصیل در رشته پرستاری در ایران و آلمان، تفاوتهای محیط کاری پرستاران در ایران و آلمان، تفاوت درآمد و مزایای شغل پرستاران در ایران و آلمان، تفاوت سیستم بهداشت و درمان ایران و آلمان و… بپردازیم. پس اگر این موضوع برای شما جذاب یا کاربردی است، تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.
در سیستم بهداشت و درمان هر دو کشور ایران و آلمان، پرستاران یکی از ارکان کلیدی محسوب میشوند که نقشها و مسئولیتهای مهمی را بر عهده دارند. به طور کلی، وظایف و نقش پرستاران در هر کشور تحت تاثیر تفاوتهای فرهنگی، اقتصادی و ساختاری هر کشور قرار میگیرد. نقش پرستاری در این دو کشور به شرح زیر است:
وظایف پرستاران در آلمان به نسبت ایران گستردهتر و متنوعتر است و شامل مراقبت از بیماران در بیمارستانها و مراکز درمانی، مراکز نگهداری از سالمندان و ارائه خدمات پرستاری در منزل میشود. همچنین پرستاران مسئولیتهایی همچون نظارت بر وضعیت بیماران، کمک به فعالیتهای روزمره بیمار، تزریقات و تنظیم زمان استفاده از داروها و… را برعهده دارند که مثالی برای تفاوت پرستاری در ایران و آلمان میباشد. جالب است بدانید که پرستاران در آلمان، به عنوان یکی رابط بین پزشک و پرستار عمل میکنند و نقش حمایتی در ارتباط با خانواده بیماران دارند. به علاوه، سیستم آموزشی پرستاری در آلمان به گونهای طراحی شده است که پرستاران میتوانند با شرکت در دورههای عمومی و تخصصی مهارتهای خود را ارتقا دهند و مدرک بین المللی پرستاری دریافت کنند.
اگر چه وظایف و نقشهای پرستاران ایران نیز تا حد زیادی مشابه آلمان است، اما در ایران به دلیل کمبود نیروی انسانی و منابع آموزشی، ممکن است پرستاران با چالشهای بیشتری مواجه شوند. وظایف پرستاران در ایران عبارتاند از: مراقبت از بیماران، کمک به پزشکان در معاینات و نظارت بر وضعیت بیماران. لازم به ذکر است که فشار کاری بالا و ساعات کاری طولانی بر کیفیت خدماتی ارائهشده پرستاران تاثیر میگذارد. همچنین پرستاران ایرانی مانند پرستاران آلمانی نقش حمایتی مهمی را در ارتباط با بیماران ایفا میکنند، اما به طور کلی نقش حمایتی پرستاران در تمامی نقاط جهان تحت تاثیر چالشهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و… قرار دارد.
یکی دیگر از موردهای تفاوت پرستاری در ایران و آلمان، بحث شرایط تحصیل در این رشته میباشد. شرایط تحصیل در رشته پرستاری در ایران و آلمان از لحاظ سیستم آموزشی، شرایط پذیرش، هزینههای تحصیل و… تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند که در ادامه به هر یک از این تفاوتها میپردازیم:
اولین شرط برای ورود به رشته پرستاری در ایران، داشتن مدرک دیپلم رشته تجربی و شرکت در کنکور سراسری است. فرد پس از قبولی در کنکور سراسری، با توجه به رتبهای که کسب کرده، وارد دانشگاه میشود و به مدت 4 سال در این رشته تحصیل مینماید. آموزش پرستاری در این 4 سال، شامل مباحث تئوری و عملی است و برنامه درسی دانشجویان پرستاری در ایران نیز شامل دروسی همچون آناتومی، فیزیولوژی و پرستاری بالینی میشود. دانشجویان پس از گذراندن موفقیت آمیز واحدهای درسی، موظفند دورههای کارآموزی را در بیمارستانها پشت سر بگذارند و در این دوره مطالبی که به صورت تئوری فراگرفتهاند را به صورت عملی اجرا کنند و به طور کلی برای پذیرفتن شغل پرستاری خود را آماده نمایند. در نهایت، پس از فارغالتحصیلی، مدرک لیسانس خود را دریافت نموده و با استفاده از آن، به بازار کار پرستاری ورود مینمایند. لازم به ذکر است که هزینههای تحصیل در رشته پرستاری با توجه به دوره یا دانشگاهی که فرد پذیرش میشود، متغیر میباشد.
تحصیل در رشته پرستاری در آلمان شباهت زیادی به ایران دارد. برای ورود به این رشته، به مدرک دیپلم نیاز است و متقاضیان غیرآلمانی در کنار مدرک دیپلم، باید مدرک زبان آلمانی سطح B2 را نیز ارائه نمایند. علاوه بر این، برخی از دانشگاهها در این کشور آزمون ورودی دارند و متقاضیان برای ورود به این دانشگاه باید بتوانند نمره قبولی را اخذ نمایند. تحصیل در رشته پرستاری در کشور آلمان معمولا بین 3 الی 4 سال زمان میبرد و آموزش مباحث تئوری و عملی در زمینههای مختلفی مانند پرستاری کودکان، پرستاری سالمندان و… در دورههای پرستاری در آلمان ارائه میشود. تفاوت پرستاری در ایران و آلمان از لحاظ هزینهها به این صورت است که هزینههای تحصیل رشته پرستاری در آلمان در بسیاری از دانشگاهها رایگان بوده یا مبلغ بسیاری کمی از دانشجو دریافت میشود؛ این در حالیست که در ایران، بسیاری از موسسات و یا دورههای شهریهپرداز، هزینههای نسبتا بالایی از دانشجویان دریافت میکنند. نکته دیگری که وجود دارد این است که اگر شما قصد مهاجرت به آلمان برای تحصیل در رشته پرستاری را دارید، نباید به رایگان بودن هزینه تحصیل در این کشور نگاه کنید و باید هزینههای زندگی در آلمان را نیز بسنجید، چون این هزینه نسبتا بالاتر از ایران است و به همین دلیل به تمکن مالی نیاز خواهید داشت.
یکی دیگر از موارد تفاوت پرستاری در ایران و آلمان، بحث محیط کار است. محیط کار پرستاران در ایران و آلمان از جهات مختلفی مانند ساختار نظام بهداشت و درمان، شرایط اقتصادی، فرهنگ موجود در سازمان و… متفاوت است که در ادامه به صورت کامل به این تفاواتها میپردازیم.
سیستم سلامت، بهداشت و درمان کشور ما معمولا دولتی است و بخش عمدهای از بیمارستانها و مراکز درمانی تحت نظارت وزارت بهداشت و درمان قرار دارند. اکثر پرستاران ایرانی نیز در بیمارستانهای دولتی مشغول به کار هستند و از نظر منابع، تجهیزات پیشرفته پزشکی و خدمات بیمارستانی با کمبود مواجه هستند. همچنین ساعات کاری پرستاران در ایران طولانی و پرفشار است که تاثیر مستقیمی با کیفیت کار آنها دارد. به علاوه، آموزش پرستاری در ایران بر روی مباحث تئوری متمرکز است و فرصتهای عملی کمتری برای آموزشهای عملی وجود دارد. فرهنگ کار در محیط بیمارستانها و مراکز درمانی نیز تحت تاثیر عوامل اجتماعی و اقتصادی قرار دارد و این موارد بر تعاملات بین کادر درمان تاثیر میگذارد.
ساختار نظام بهداشتی آلمان با استانداردهای جهانی مطابق است و ترکیبی از بخش خصوصی و دولتی میباشد. پرستاران در این کشور میتوانند در بیمارستانها، کلینیکها و مراکز مراقبت از سالمندان و… مشغول به کار شوند و در واقع این فرصتهای شغلی فراوان، موجب میشود پرستاران به منابع، تجهیزات و محیط کاری استاندارد دسترسی داشته باشند. همچنین ساعات کاری پرستاران در این کشور منعطفتر بوده و حقوق و مزایای آنها نسبت به پرستاران ایرانی بالاتر است، زیرا تقاضای نیروی کار پرستاری در این کشور بالاتر از ایران میباشد. فرهنگ سازمانی و قوانین کار در محیط مراکز درمانی آلمان نیز بر پایه اصولی همچون احترام متقابل، همکاریهای گروهی و تیمی، استانداردهای بالای اخلاقی و… تنظیم شده و استانداردهای درمانی و اخلاقی در این کشور، باعث ایجاد محیط کار مثبت برای کادر درمان به ویژه پرستاران میشود.
درآمد و مزایای پرستاران در ایران و آلمان با یکدیگر متفاوت است و هریک از آنها تحت تاثیر عوامل گوناگونی قرار دارند. از این رو نمیتوان تفاوت این مبلغ را به صورت دقیق بیان کرد. با این وجود در ادامه سعی میکنیم شما را با تفاوت پرستاری در ایران و آلمان از نظر سطح درآمد و مزایا آشنا سازیم:
حقوق و مزایای پرستاران در ایران تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند محیط کار، تجربه کاری، تخصص و… قرار دارد. اما در حال حاضر، متوسط حقوق یک پرستار در ایران حداقل 13 میلیون و حداکثر 25 میلیون تومان در ماه میباشد که در بیمارستانها و مراکز خصوصی این مبالغ کمی متفاوتتر خواهد بود. این حقوق هر ساله با توجه به تصمیم وزارت کار و وزارت بهداشت ایران تغییر میکند. همچنین پرستاران در ایران از مزایایی مانند هزینه مسکن، عیدی، بیمه سلامت، حق شیفت و… برخوردار هستند.
شرایط کار پرستاری در آلمان نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر، وضعیت بهتری دارد. میانگین حقوق و درآمد پرستاران در آلمان 40,000 یورو است و تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند منطقه محل کار، نوع بیمارستان، تجربه کاری، تخصص و… قرار دارد. علاوه بر میزان حقوقی که پرستاران به صورت ماهیانه از دولت آلمان دریافت میکنند، مزایای دیگری مانند بیمه سلامت، مرخصیهای با حقوق، دورههای تخصصی رایگان، سیستم سلامت حرفهای و… نیز به آنها تعلق میگیرد. با توجه به این مواردی که بیان کردیم، شرایط شغلی و درآمد پرستاران در آلمان نسبت به ایران وضعیت بهتری دارد و به همین دلیل، شاهد افزایش روند مهاجرت پرستاران ایرانی به آلمان در چند سال گذشته هستیم.
در ایران، تمرکز پرستاران بیشتر بر روی وظایف تخصصی است و کارهای اولیه مراقبت از بیماران به عهده کمک پرستاران میباشد. در واقع نوعی تقسیم وظیفه در سیستم سلامت و درمان ایران وجود دارد که مسئولیت پرستاران را به مراقبت درمانی تخصصی از بیماران محدود میکند و آنها را از انجام فعالیتهای عمومی مربوط به مراقبت از بیمار دور میکند. اما به طور کلی فرهنگ پرستاری در ایران دوستانه و گرم است. در مقابل، پرستاران در آلمان مسئولیتهای گستردهتر و بیشتری دارند که شامل تمامی جنبههای مراقبت و مدیریت بیماران میشود. مانند مراقبتهای اولیه، مشاوره، پیگیری آزمایشها و آموزشهای مربوط به بیماران. در مجموع در آلمان پرستاران باید تواناییها و مهارتهای متنوعی از جمله مهارتهای ارتباطی قوی داشته باشند. همچنین محیط کاری در فرهنگ آلمان، کمتر دوستانه و بیشتر ماشینی به نظر میرسد.
در چند سال اخیر، به دلیل تفاوت پرستاری در ایران و آلمان، از نظر حقوق و مزایا و حمایت ویژهای که آلمان از پرستاران مهاجر دارد و شرایط ویژهای که برای آنها فراهم کرده است، این کشور به یکی از محبوبترین مقاصد مهاجرتی در بین پرستاران ایرانی تبدیل شده است. از جمله دلایلی که موجب افزایش روند مهاجرت پرستاران به آلمان شده است، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش حقوق و مزایا
بالا بودن سطح کیفیت زندگی
امنیت شغلی زیاد
فشار کاری کمتر و ساعات کاری منعطف
پرستیژ اجتماعی بالا و… از جمله دلایل مهاجرت پرستاران ایرانی به آلمان میباشد.
آینده شغلی پرستاری در آلمان و ایران به عواملی مختلفی مانند نیاز به نیروی کار پرستاری، شرایط کار پرستاری، قوانین کار پرستاری هر کشور، مزایای اجتماعی و… بستگی دارد. در ادامه تفاوت آینده شغلی پرستاری در این دو کشور را بررسی میکنیم:
در ایران با وجود اینکه تعداد فارغ التحصیلان رشته پرستاری بسیاری زیاد است اما بازار کار این حرفه رقابتی به نظر میرسد؛ زیرا پرستاران برای ورود به بازار کار پرستاری باید از فیلتر ازمون استخدامی وزارت بهداشت رد شوند. به همین دلیل، شرایط استخدام پرستاران در ایران دشوارتر از کشورهای توسعه یافتهای مانند آلمان میباشد. همچنین فرصتهای یادگیری مهارتهای جدید و کارآموزی پزشکی در ایران محدود بوده است و این مسئله باعث میشود فارغ التحصیلان این رشته نتوانند به راحتی وارد بازار کار این حرفه شوند.
با توجه به افزایش پیری جمعیت آلمان و کاهش نیروی جوان در مشاغل مربوط به حوزه بهداشت و درمان، این کشور با کمبود شدید نیروی پرستار مواجه است. به این دلیل، روز به روز بر روند افزایش مهاجرت پرستاران به آلمان افزوده میشود. علاوه بر این، دولت آلمان برنامههای متعددی برای جذب پرستاران خارجی در نظر گرفته است تا روند مهاجرت پرستاران خارجی آسانتر و بیشتر شود. از این رو میتوان اینگونه برآورد کرد که آینده شغلی پرستاری در آلمان مطلوب باشد.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله نیز اشاره کردیم، آلمان یکی از گزینههای جذاب برای مهاجرت پرستاران میباشد و به دلیل نیاز فراوان به این قشر، شرایط مطلوبی نیز برای آنها فراهم کرده است. این در حالی است که شرایط کار در ایران تحت تاثیر عوامل متعددی مانند شرایط اقتصادی و اجتماعی، با چالش و سختیهای فراوانی روبهرو است به همین دلیل شاهد افزایش تمایل پرستاران به مهاجرت هستیم. در واقع تفاوت پرستاری در ایران و آلمان، باعث شده بسیاری از افراد برای ساختن آیندهای بهتر و زندگیای مطلوبتر، به سمت مهاجرت از کشور خود باشند و ایران را به قصد سفر کاری و زندگی به آلمان ترک نمایند. اگر شما هم آینده خود را در آلمان تصور کردهاید و فکر میکنید مسیر مهاجرت به این کشور دشوار است، نگران نباشید و کارهای مهاجرت خود را به ما بسپارید. ما در موسسه مهاجرتی مونارک، صفر تا صد اقدامات مهاجرت پرستاران به آلمان را به صورت کاملا رایگان انجام میدهیم و شما را تا زمان رسیدن به آلمان و شروع زندگی راحت و ایمن در این کشور همراهی میکنیم. برای اطلاع از ظرفیتهای باقیمانده پیشنهاد میکنیم در اولین فرصت با ما تماس بگیرید.
چند مورد از دلایل مهاجرت پرستاران به آلمان را نام ببرید؟
افزایش حقوق و مزایا، بالا بودن سطح کیفیت زندگی، امنیت شغلی زیاد، فشار کاری کمتر و ساعات کاری منعطف، پرستیژ اجتماعی بالا و… از جمله دلایل مهاجرت پرستاران ایرانی به آلمان میباشد.
هزینههای تحصیل رشته پرستاری در ایران بیشتر است یا آلمان؟
با توجه به اینکه اکثر دانشگاههای آلمان رایگان هستند، هزینههای تحصیل در آلمان کمتر از ایران میباشد.
آینده شغلی پرستاری در آلمان به چه صورت خواهد بود؟
با توجه به اینکه کشور آلمان با افزایش جمعیت سالمند مواجه است، آینده شغلی پرستاری در این کشور مثبت و مطلوب ارزیابی میشود.