یکی موضوعات جالب و داغ درباره مهاجرت به آلمان، اخذ اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری است. افرادی که قصد مهاجرت به آلمان به این شیوه را دارند، باید اقدام به راهاندازی یک کسب و کار در این کشور نمایند که تاثیر قابل توجهی بر اقتصاد آلمان دارد. اگرچه این شیوه از مهاجرت، برای عده کمی از افراد یعنی برای کارآفرینان و سرمایهگذاران مناسب است، اما متقاضیان زیادی وجود دارند که میخواهند اطلاعات بیشتری درباره اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری کسب نمایند. این مقاله به پرسشهای اساسی شما در این زمینه پاسخ خواهد داد.
کشور آلمان به دلیل افزایش میانگین سنی جمعیت و همچنین ارتقای قدرت اقتصادی خود، امکان مهاجرت و اخذ اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری را برای افرادی که قصد دارند تابعیت این کشور را دریافت کنند، فراهم کرده است. در واقع دولت آلمان با یک تیر دو نشان میزند، از طرفی مهاجران جوان و متخصص را جذب میکند و از طرف دیگر، نیروی محرکهای برای تداوم حرکت چرخهای اقتصادی خود ایجاد میکند. اگر چه برای دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری شرایط نسبتا پیچیده و دشواری وجود دارد، اما طی کردن این مسیر ممکن نیست. برای دریافت جزئیات بیشتر درباره اخذ اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری، شرایط سرمایهگذاری در آلمان و … این مقاله را تا انتها بخوانید. ما سعی کردیم، در قالب این مقاله، پرتکرارترین و مهمترین سوالات شما را گردآوری نماییم و به تک تک آنها پاسخ دهیم.
بر اساس قوانین کشور آلمان، اتباع خارجی هیچ گونه ممنوعیتی برای سرمایهگذاری در این کشور ندارند و هر فردی که بخواهد، میتواند برای مدیریت یا توسعه کسب و کار خود، اقدام به دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری نماید.
چهار روش کلی برای دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری وجود دارد که عبارتاند از:
برای دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری با کمک این شیوه، نیازی به ثبت شرکت نخواهید داشت و تنها با دریافت مجوزهای صنفی مورد تایید در آلمان (Gewerbeanmeldung)، میتوانید کسب و کار مورد نظر خود را راهاندازی کنید.
یکی دیگر از شیوههای اخذ اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری، تاسیس شعبه یا دفتر نمایندگی است. بر اساس قوانین آلمان، اگر شما در ایران مالکیت یک مجموعه تولیدی بزرگ و معتبر را برعهده دارید، به عنوان یک تاجر کامل (Vollkaufmann) شناخته میشوید و این اجازه را دارید که برای مجموعه خود، در آلمان یک شعبه تاسیس کنید.
در صورتی که شما مالک یک شرکت معتبر در ایران هستید و قصد تاسیس شرکتی مشابه با آن در کشور آلمان را دارید، میتوانید از این شیوۀ دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری، اقدام کنید. بر این اساس، شما به حداقل 25 هزار یورو سرمایه نیاز دارید و شرکتی که تاسیس میکنید، شرکتی کاملا مستقل آلمانی و به صورت مسئولیت محدود خواهد بود.
ثبت شرکت تضامنی نیز یکی دیگر از شیوههای اخذ اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری است که شرایطی مشابه با ثبت شرکت مسئولیت محدود دارد؛ با این وجود که نوع ثبت شرکت آنها (میزان اعتبار شرکت و مسئولیت سهامداران) متفاوت است.
همانطور که مشخص است، برای دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری، نیاز دارید به شیوهای، در این کشور اروپایی سرمایهگذاری کنید. به طور کلی 6 روش سرمایهگذاری در آلمان وجود دارد که عبارتاند از:
یکی از راههایی که برای دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری میتوانید از آن استفاده کنید، ثبت شرکت در این کشور است. برای انجام این کار باید با قوانین و مقررات مالیات آلمان آشنایی لازم و کافی را به دست آورید. متقاضیان ثبت شرکت در آلمان، باید ایده خود را قالب یک طرح تجاری قوی ارائه و تاییدیه دولت آلمان را اخذ نمایند. با توجه به اینکه دولت آلمان تنها کسب و کارهایی را تایید میکند که برای اقتصاد این کشور منفعت داشته باشد، پس باید طرح و ایده متقاضیان به گونهای باشد که بتواند سود قابل توجهی را وارد چرخه اقتصادی این کشور کند.
یکی از شیوههای سرمایهگذاری برای اخذ اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری، خوداشتغالی است که نوعی کارآفرینی به شمار میرود. پذیرش این طرح توسط سفارت آلمان تنها در صورتی انجام میشود که متقاضیان طرح توجیهی خوب و پرسودی ارائه نمایند.
یکی دیگر از روشهای مرسوم سرمایهگذاری در آلمان، خرید ملک است. متقاضیانی که قصد دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری به واسطه خرید ملک را دارند میتوانند خانهای را با حداقل قیمت مشخص خریداری کنند و پس از آن، درخواست خود را مبنی بر دریافت اقامت این کشور، ارائه دهند. البته توجه داشته باشید که صرفا به واسطه خرید ملک، امکان دریافت اقامت آلمان وجود ندارد و سرمایهگذاران باید حتما دارای طرح توجیهی قابل قبولی در راستای خرید و فروش ملک یا ساخت و ساز ارائه کنند.
افرادی که قصد کارآفرینی در آلمان را دارند، میتوانند به دو شیوه این کار را انجام دهند. در روش اول، متقاضیان باید ویزای دیگری همچون ویزای تحصیلی ویزای کاری و … را دریافت کنند و پس از ورود به آلمان به دنبال کارآفرینی بروند. در روش دوم، متقاضیان میتوانند طرح توجیهی حرفهای و قوی ارائه نمایند و در صورت مجاب کردن آلمان برای طرح توجیهی، ویزای کارآفرینی برای آنها صادر خواهد شد. لازم به ذکر است که طرح تجاری در اتاق بازرگانی دولت آلمان تعریف میشود.
خرید اوراق قرضه نیز از دیگر شیوههای مربوط به دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری است. در این روش، افراد متقاضی نیازمند سرمایه اولیه و حساب کارگزاری هستند و اگر کارگزاری منتخب آنها، امکان دسترسی به ETF را برای آنها فراهم نماید، میتوانند به صورت مستقیم اقدام به خرید و فروش سهام نمایند.
خرید بیزینس را نیز میتوان به عنوان یکی دیگر از شیوههای اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری معرفی کرد. در این شیوه، متقاضیان میتوانند یک بیزینس را خریداری نمایند و فقط باید توجه داشته باشند که بیزینس خریداری شده فعال باشد؛ چون با خریداری کسب و کارهای غیرفعال یا ورشکست شده، نمیتوانند اقامت این کشور را دریافت نمایند.
فرآیند دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری به این صورت است که در ابتدا مدارک متقاضیان ترجمه رسمی میشود و به سفارت آلمان ارسال میشود. در صورت تایید مدارک توسط سفارت آلمان، به همراه طرح توجیهی برای وکیلان آلمانی ارسال میشود تا در صورت تایید طرح در اداره ثبت شرکتها در ایالت مورد نظر، اقدامات لازم برای دریافت اجازه فعالیت اقتصادی را انجام دهند. در نهایت، مدارک لازم به ایران ارسال میشود تا متقاضیان با مراجعه کردن به سفارت آلمان، درخواست خود را به ثبت برسانند. لازم به ذکر است که این فرآیند زمانبر است و برای هر متقاضی متفاوت خواهد بود؛ اما به طور معمول حدود 7 تا 10 ماه به طول میانجامد.
افرادی که قصد دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری را دارند، باید از حداقل سرمایه لازم برای انجام این شیوه مهاجرت مطلع باشند. توجه داشته باشید که حداقل سرمایه لازم، کاملا به شیوهای که شما برای مهاجرت به آلمان انتخاب میکنید، بستگی دارد. با این وجود، حداقل سرمایهای که برای دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری نیاز خواهید داشت، 25 هزار یورو خواهد بود.
برای مهاجرت به آلمان و اخذ اقامت این کشور، نیازمند جمعآوری و ارسال برخی از مدارک خواهید و طبیعتا برای دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری نیز به برخی از مدارک نیاز خواهید داشت. مهمترین مدارکی که سرمایهگذاری در این کشور نیاز دارید، عبارتاند از:
ارائه مدارک هویتی و شخصی
دو قطعه عکس 3*4 جدید
مدرکی مبنی بر داشتن تمکن مالی
ارائه بیمه و پاسپورت معتبر به همراه یک نسخه کپی از آن
ارائه قرارداد کاری یا فیش حقوقی 3 ماه اخیر
مدرک مربوط به ثبت شرکت
پرداخت هزینه ویزا (60 یورو)
ارائه گواهی ازدواج یا تولد فرزندان
ارائه دعوتنامه معتبر از شریکان تجاری
ارائه دعوتنامه شرکت (در صورت سرمایهگذاری در ثبت شرکت)
ارائه گواهی اجاره یا مالکیت محل اشتغال
ارائه برنامه سفرو آدرس اقامت در آلمان
لازم به ذکر است که این مدارک، جزء مهمترین مدارک مورد نیاز به شمار میروند و ممکن است بر حسب شیوه مورد نظر شما برای دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری، به برخی مدارک دیگر نیز نیاز داشته باشید. لیست کامل این مدارک را میتوانید از سفارت آلمان تهیه کنید.
در پاسخ به این سوال باید گفت که بله. در واقع با استفاده از اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری، میتوان اقامت دائم یا تابعیت این کشور را به دست آورد ولی شرایط و الزامات خاص خود را دارد. به طور کلی پس از پذیرش طرح توجیهی و کسب موفقیت در راهاندازی شرکت، و پس از گذشت سه سال از آن، متقاضیان میتوانند برای تبدیل اقامت موقت خود به اقامت دائم آلمان اقدام کنند. تبدیل اقامت مهاجران در گرو موفقیت شرکت و مطابقت فعالیت آن با طرح توجیهی، نتیجه مثبت از نظر مالی، رعایت کامل پرداختهای قانونی از جمله بیمه و مالیات و همچنین داشتن چشماندازه سه ساله قابل قبول خواهد بود.
یکی از اصلیترین هزینههای مربوط به اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری، مربوط به سرمایه اولیه مورد نیاز است و در ادامه مسیر به هزینه چندانی نیاز نخواهد بود. ویزای شینگن آلمان که اعتباری کوتاهمدت دارد، برای کودکان زیر 6 سال رایگان و برای افراد 6 تا 12 سال حدود 35 یورو و همچنین برای افراد بالای 12 سال حدود 60 یورو خواهد بود. هزینه دریافت ویزای بلند مدت نیز برای افراد زیر 18 سال 31 یورو و برای افرادی که بیش از 18 سال سن دارند، 80 یورو خواهد بود.
دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری، هرچند با برخی موانع و سختیهایی همراه است؛ اما مزیتهای خاص خود را دارد که عبارت است از:
کوتاه بودن مدت زمان انجام پروسه دریافت اقامت آلمان
عدم نیاز به مدرک زبان آلمانی
راهاندازی شرکت یا یک کسب و کار در یکی از امنترین کشورهای جهان
فراهم بودن امکان پیوست اعضای خانواده
امکان زندگی در کل کشورهای حوزه شینگن و آلمان
برخورداری از حقوقی ایدهآل و تقریبا مشابه با شهروندان اروپایی
عدم نیاز به ثبت نمودن شرکت در شیوه راهاندازی کسب و کار
هزینه نسبتا زیاد مهاجرت به این شیوه، هزینه نسبتا بالای مالیات در کشور آلمان از این طریق و همچنین بالا بودن هزینه تمدید اقامت موقت، لزوم ارائه مدارک مربوط به فعالیت اقتصادی مرتبط با طرح توجیهی در کشور مبدا، سختگیریهای قانونی در زمینه تاسیس شعبه یا دفتر نمایندگی در آلمان، همچنین بالا بودن مبلغ سرمایه اولیه مورد نیاز از جمله موانع عمدهای است که برای دریافت اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری برشمرده میشود.
بنابراین میتوان گفت که اقامت آلمان از طریق سرمایهگذاری یکی از شیوههای مهاجرت به این کشور اروپایی به شمار میرود که به دلیل بالا بودن سرمایه اولیه مورد نیاز و هزینههای مربوط به ایجاد کسب و کار در این کشور، متقاضیان محدود و خاص خود را دارد.