شرایط اقتصادی و کاری ایدهآل در آلمان، این کشور را به عنوان یکی از پرطرفدارترین مقصدهای مهاجرتی افراد از سراسر جهان تبدیل کرده است. راههای متنوعی برای مهاجرت، ورود و در نهایت اخذ اقامت دائم آلمان وجود دارد که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
در حال حاضر، کشور آلمان به عنوان یکی از کشورهای پیشرفته اروپایی در جهان شناخته میشود که تمامی شهرهای آن، رفاه و امکانات کافی برای زندگی با سطح کیفیت مطلوب را دارد. از طرف دیگر، کمبود نیروی جوان و فعال در آلمان، این کشور را به افراد متخصص و حرفهای نیازمند کرده است. به همین دلیل نیز شاهد افزایش مهاجرت نیروهای متخصص در حوزههای مختلف هستیم. بیشتر مهاجرتکنندگانی که به آلمان سفر میکنند، رویای دریافت اقامت دائم آلمان را در سر دارند، اما با روشهای اخذ آن آشنایی کامل ندارند. در این مقاله اطلاعات کافی و لازمی که برای دریافت اقامت دائم آلمان نیاز دارید، به شما ارائه میدهیم؛ پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
اقامت دائم آلمان یا Settlement Permit همانطور که از نامش پیداست، مجوزی برای زندگی به طور دائمی در این کشور است. این مجوز برای همیشه صادر میشود و با دریافت آن، دیگر نیازی به تمدید اقامت به صورت منظم نخواهد بود. لازم به ذکر است که دریافتکنندگان این کارت، حق کار کردن، تحصیل، رفت و آمدهای خارج از کشور، انتخاب محل زندگی و خیلی موارد دیگر را کسب خواهند کرد.
مهاجرانی که قصد اقامت در آلمان به صورت دائمی را دارند باید با شرایط اقامت دائم آلمان آشنایی کافی داشته باشند و اطلاعات کافی نسبت به این شرایط کسب کنند. موارد زیر را میتوان به عنوان شرایط گرفتن اقامت دائم آلمان برشمرد:
تسلط کافی بر زبان آلمانی و ارائه مدرک زبان آلمانی حداقل در سطح B1
داشتن مجوز اقامت موقت آلمان حداقل برای 5 سال
توانایی تامین مخارج و هزینههای مربوط به زندگی خود و خانواده
داشتن خانه و محلی برای سکونت خود و خانواده (این خانه باید از استانداردهای لازم مورد نظر دولت آلمان برخوردار باشد)
پرداخت حداقل 60 ماه بیمه بازنشستگی در کشور آلمان
گذراندن دوره آموزشی ادغام (Integration Course) که مربوط به آموزش زبان و فرهنگ آلمان است.
ارائه مدارک مربوط به عدم سوء پیشینه، جرم و سابقه کیفری در کشور آلمان
موارد ذکر شده، شرایط عمومی اقامت دائم در آلمان به شمار میرود. افرادی که واجد این شرایط هستند، میتوانند مجوز اقامت دائم در آلمان را دریافت نمایند. البته در نظر داشته باشید، برخی از گروهها وجود دارند که شرایط اقامت دائم آلمان برای آنها سادهتر خواهد بود. در ادامه مطلب به بررسی این دسته از افراد میپردازیم:
افرادی که به عنوان نیروی متخصص یا محقق به آلمان مهاجرت میکنند، میتوانند پس از 4 سال اقامت در این کشور، برای دریافت اقامت دائم آلمان اقدام نمایند. شرایط لازم برای این افراد، اشتغال به کار، پرداخت حداقل 48 ماه بیمه بازنشستگی در آلمان، داشتن مدرک زبان آلمانی در سطح B1 و مجوز کار (Work Permit) است. برخی از شرایط عمومی از جمله داشتن خانه برای زندگی، توانایی تامین مخارج مربوط به زندگی، شرکت در آزمون ادغام و نداشتن سابقه کیفری نیز برای دریافت اقامت دائم در آلمان، برای نیروهای متخصص نیز لازم است.
در آلمان، پناهندگان انواع مختلفی دارند و در نتیجه شرایط اقامت دائم آلمان برای آنها متفاوت خواهد بود. مهمترین شرایط عمومی برای اخذ اقامت به صورت دائم در آلمان، داشتن مدرک زبان آلمانی از سطح A2 تا C1 (بسته به شرایط و نوع اقامت)، نداشتن سابقه کیفری در آلمان، توانایی تامین هزینههای زندگی، داشتن خانه برای سکونت و اقامت موقت آلمان به مدت 3 تا 5 سال است.
افرادی که از دانشگاههای آلمان و یا دورههای آوسبیلدونگ فارغالتحصیل شدهاند، میتوانند پس از دو سال برای دریافت اقامت دائم آلمان اقدام کنند. شرایط لازم برای این دسته از افراد شامل پرداخت حداقل 24 ماه بیمه بازنشستگی، اشتغال به کار با قرارداد رسمی و داشتن مدرک زبان آلمانی حداقل در سطح B1 است.
افرادی که بلوکارت اروپا را اخذ کردهاند، بعد از 33 ماه اقامت در آلمان و با داشتن مدرک زبان آلمانی حداقل در سطح A1، پرداخت بیمه بازنشستگی به مدت 33 ماه و شغل با قرارداد رسمی میتوانند برای دریافت اقامت دائم آلمان درخواست دهند. افرادی که مدرک زبان آلمانی در سطح B1 ارائه میدهند، به جای 33 ماه، میتوانند بعد از 21 ماه مجوز اقامت دائم در این کشور را بگیرند. شرایط عمومی دیگر از جمله داشتن خانه، تمکن مالی برای هزینههای زندگی و نداشتن سابقه کیفری برای این دسته از افراد نیز الزامی است.
کارمندان و نیروهای سازمانها و ارگانهای دولتی میتوانند پس از 33 ماه برای دریافت اقامت دائم آلمان اقدام کنند. برای این افراد شرط پرداخت بیمه بازنشستگی وجود ندارد و تنها لازم است مدرک زبان آلمانی حداقل سطح A2، توانایی تامین خانه و هزینههای زندگی، گذراندن دوره آموزشی ادغام، نداشتن سابقه کیفری و مجوز شغلی آلمان را داشته باشند.
افرادی که به عنوان صاحب یک کسب و کار با ویزای خود اشتغالی به آلمان مهاجرت کردهاند، میتوانند پس از 3 سال، درخواست خود را مبنی بر دریافت اقامت دائم آلمان ارائه دهند. شرایطی که این دسته از افراد باید داشته باشند، شامل پرداخت بیمه بازنشستگی و بیمه سلامت، داشتن تمکن مالی و عدم سوء سابقه کیفری در آلمان است.
افرادی که به دنبال دریافت اقامت دائم کشور آلمان هستند، میتوانند از راههای مختلفی اقدام نمایند. کار، تحصیل، سرمایهگذاری، ازدواج، تولد و پناهندگی به عنوان راههای گرفتن اقامت دائم آلمان به شمار میرود که در ادامه به بررسی هر یک از آنهای خواهیم پرداخت.
با وجود اینکه کشور آلمان، به عنوان قویترین اقتصاد اروپا شناخته میشود، اما نیاز شدیدی به نیروی کار فعال و متخصص دارد. این شرایط، بر افزایش تقاضای مهاجرت کاری به این کشور تاثیر گذاشته است. مهاجرت کاری به آلمان به دو شیوه انجام میشود. متقاضیان این شیوه، یا باید یک پیشنهاد شغلی از کارفرمایان آلمانی دریافت کنند و یا باید ویزای جست و جوی کار بگیرند تا بتوانند وارد این کشور شوند. مدت اقامت افراد دارای پیشنهاد کار، بر اساس قرارداد کاری آنها و دارندگان ویزای جستجوی کار به مدت 6 ماه خواهد بود. افرادی که به دنبال دریافت اقامت دائم آلمان هستند و برای کار به این کشور مهاجرت کردهاند، میتوانند پس از 4 سال اقامت بگیرند. شرایط عمومی که در بالای مقاله ذکر شد، برای این دسته از افراد ضروری است.
این روش، متدوالترین راههای مهاجرت به کشورهای خارجی و به ویژه آلمان است. رایگان بودن تحصیل در دانشگاههای دولتی در کشور آلمان، نظر بسیاری از افرادی که قصد مهاجرت تحصیلی را دارند، به خود جلب کرده است. برای تحصیل در آلمان، مهاجران باید تسلط کافی بر زبان آلمانی داشته باشند و در مقطع فوق لیسانس و دکتری، امکان تحصیل رایگان به زبان انگلیسی نیز وجود دارد. دانشجویانی که در دانشگاههای مورد تایید آلمان تحصیل میکنند و فارغالتحصیل میشوند، به مدت 18 ماه فرصت دارند تا کاری مرتبط با رشته تحصیلی خود پیدا کنند و اقامت پس از تحصیل در آلمان را دریافت کنند. این دسته از افراد، پس از 2 سال کار کردن در این کشور، در صورت داشتن شرایط عمومی اخذ اقامت دائم آلمان، میتوانند برای کسب این مجوز اقدام نمایند.
از دیگر راههای ممکن برای گرفتن اقامت دائم آلمان، سرمایهگذاری در این کشور اروپایی است. افرادی که این روش را برای اخذ اقامت دائم انتخاب میکنند، میتوانند از طریق خرید ملک و خانه، ثبت شرکت و یا سرمایهگذاری در صندوقهای توسعه ملی آلمان، اقدام کنند. افراد با سرمایهگذاری در این کشور، ابتدا مجوز اقامت موقت دریافت میکنند و بعد از گذشت 3 سال، میتوانند برای دریافت اقامت دائم کشور آلمان نیز درخواست دهند. لازم به ذکر است که همراهان سرمایهگذار اصلی پس از 5 سال، واجد شرایط دریافت مجوز اقامت دائم آلمان خواهند بود.
یکی دیگر از راههایی که به واسطه آن امکان مهاجرت به آلمان برای افراد فراهم میشود، ازدواج با فردی است که اقامت دائم یا تابعیت کشور آلمان را داشته باشد. البته در نظر داشته باشید که ازدواج با شهروند آلمانی، بلافاصله منجر به دریافت اقامت دائم نمیشود و اقامت او، موقت خواهد بود. نکته دیگر در خصوص این روش این است که همسر غیر آلمانی، باید مهارت و تسلط خود بر زبان آلمانی را ثابت کند که معمولا مدرک زبان آلمانی با حداقل سطح B1 قابل قبول است. در صورت واجد شرایط بودن، شخص پس از 3 سال زندگی در آلمان در حالی که حداقل 2 سال از مدت ازدواج آنها گذشته باشد، میتواند برای دریافت اقامت دائم آلمان درخواست دهد.
اعطای مجوز اقامت دائم در سراسر جهان بر اساس اصل خاک و اصل خون انجام میشود. بر اساس قوانین آلمانی، اقامت دائم آلمان بر اساس اصل خون است و فرزندانی که در این کشور متولد میشوند، تابعیت پدر و مادر خود را دریافت خواهند کرد. البته آلمان شرایطی را نیز برای اعطای اقامت دائم به این افراد در نظر گرفته است. از این رو، اگر فرزندی در خاک آلمان متولد شود که یکی از والدین آن بیشتر از 8 سال در این کشور زندگی کرده و اقامت این کشور را داشته باشد، امکان دریافت تابعیت آلمان برای آن کودک وجود خواهد داشت. در این حالت، اگر شخص تابعیت دیگری نیز بر حسب تابعیت پدر یا مادرش دریافت کرده باشد، موظف است تا پیش از 21 سالگی، یکی از تابعیتهای خود را لغو نماید.
پناهندگی نیز یکی دیگر از روشهای اخذ اقامت دائم کشورهای خارجی است. افرادی که بنا بر دلایلی در کشور خود در معرض خطر مالی و جانی قرار میگیرند، به دیگر کشورها پناهنده میشوند. در صورتی که درخواست پناهندگی افراد به آلمان قبول شود، بعد از 3 تا 5 سال زندگی و فعالیت در این کشور، میتوانند برای اخذ اقامت دائم آلمان اقدام کنند. پناهندگی که بتوانند سازگاری خود با محیط و سطح زبان آلمانی در حد C را به اثبات برسانند، میتوانند پس از 3 سال درخواست خود را مبنی بر اقامت دائم کشور آلمان به ثبت برسانند. این در حالی است که اگر تسلط افراد بر زبان آلمانی در حد A2 باشد، این امکان بعد از 5 سال برای آنها فراهم میشود. در هر دو حالت، متقاضیان باید توانایی تامین خانه و هزینههای مربوط به زندگی خود و خانوادهاش را داشته باشد.
برای درخواست اقامت دائم آلمان و دریافت آن، نیاز به جمعآوری و ارائه برخی مدارک مهم دارید. وقتی برای دریافت اقامت دائم در این کشور اقدام میکنید، یعنی پیش از این در این کشور زندگی کردهاید. مهمترین مدارک مورد نیاز برای درخواست اقامت به صورت دائم در آلمان شامل موارد زیر است:
فرم تکمیل شده درخواست اقامت دائم آلمان
مدارک مربوط به بیمه درمانی و بازنشستگی
ارائه پاسپورت معتبر
آخرین مدرک پرداخت مالیات
ارائه مدرک زبان آلمانی (حداقل سطح B1)
کپی قولنامه یا سند خانه همراه با آدرس
اثبات برخورداری از تمکن مالی
ارائه یک نامه از دانشگاه یا محل کار
ارائه فیش حقوقی در 6 ماه اخیر
سند یا گواهی ازدواج با فرد آلمانی (در صورت وجود)
ارائه مدارک و گواهیهای تخصصی (در صورت وجود)
مدرک فارغالتحصیلی از دانشگاه آلمانی (در صورت وجود)
در طول روند درخواست اقامت دائم آلمان تا دریافت آن، هزینههایی پرداخت میشود که برای افراد مختلف، متفاوت است و به شرایط هر یک از آنها بستگی دارد. به طور کلی هزینههای مربوط به دریافت کارت اقامت دائم آلمان به شرح زیر است:
هزینه پرداختی برای افرادی که یک کارگر ماهر شناخته میشوند، 113 یورو است.
در صورتی که افراد خود اشتغال باشند، باید 124 یورو هزینه کنند.
هزینه قابل پرداخت برای دریافت اقامت دائم آلمان برای افراد متخصص 147 یورو است.
هزینه کارت اقامت دائم برای افرادی که شهروند ترکیه هستند، 28.80 یورو خواهد بود.
به طور کلی دریافت اقامت دائم هر کشوری با برخی از مزایا همراه خواهد بود. اخذ اقامت دائم آلمان نیز مزایای خاص خود را دارد که برخی از آنها عبارتاند از:
افرادی که اقامت دائم آلمان را دریافت میکنند، میتوانند برای هر مدتی که میخواهند یعنی به صورت نامحدود در این کشور بمانند.
دریافتکنندگان اقامت دائم آلمان، میتوانند در هر شغل و حیطهای که علاقه دارند، فعالیت نمایند. این افراد حتی میتوانند خود اشتغالی کنند.
با دریافت اقامت دائم آلمان، امکان رفت و آمد آزادانه در سراسر اتحادیه اروپا فراهم میشود.
افراد میتوانند دورههای آموزشی بگذرانند و یا در رشته مورد علاقه خود تحصیل کنند.
استفاده از بیمه خدمات درمانی و انواع بیمههای سلامت آلمان امکانپذیر میشود.
فرزند متولد شده از والدینی که اقامت دائم آلمان را دارند، به عنوان شهروند آلمان تلقی میشود.
اگر افراد توانایی پرداخت هزینههای مسکن خود را نداشته باشند، دولت آلمان به آنها کمک خواهد کرد.
امکان دریافت انواع وام مانند وام مسکن، وام تحصیلی و … برای افراد فراهم میشود.
کمکهای مالی و حقوق برای والدین مجرد و کودکان در نظر گرفته میشود.
افرادی که اقامت دائم آلمان را دریافت کردهاند و قصد بچهدار شدن دارند، میتوانند از کمکهای مالی دولت آلمان بهرهمند شوند.
الحاق خانواده برای آن دسته از افرادی که اقامت دائم آلمان را دارند، امکانپذیر است.
دولت آلمان ضمن پشتیبانی از دانشجویان، مبلغی را به صورت ماهانه به آنها میدهد.
امکان دریافت تابعیت یک کشور بعد از مهاجرت به آنجا، یکی از فاکتورهای بسیار مهم برای افرادی است که قصد مهاجرت به یک کشور دیگر را دارند. افرادی که آلمان را به عنوان مقصد مهاجرتی خود در نظر میگیرند و به این کشور مهاجرت میکنند، به طور معمول، پس از 7 الی 8 سال زندگی کردن در این کشور، میتوانند برای اخذ تابعیت و شهروندی آلمان اقدام نمایند. لازمه درخواست تابعیت آلمان، تسلط کامل بر زبان آلمانی است تا مهر تاییدی بر آشنایی مهاجران با زبان، سیستم قانونی و شرایط زندگی اجتماعی در این کشور باشد. افرادی که موفق به دریافت تابعیت کشور آلمان شوند، پاسپورت آلمان را نیز دریافت خواهند کرد. پاسپورت آلمان، یکی از بااعتبارترین پاسپورتهای جهان است که با در دست داشتن آن، میتوان به 99 کشور، بدون نیاز به ویزا، سفر کرد.
در این مقاله به اقامت دائم آلمان که یکی از ابهامات و دغدغههای مهم مهاجران به این کشور است، پرداختیم و با شرایط، راهها و هزینههای مربوط به دریافت اقامت دائم آلمان آشنا شدیم. متوجه شدیم که راههای متنوعی از جمله تحصیل، کار، سرمایهگذاری، ازدواج و تولد برای گرفتن مجوز اقامت دائم این کشور وجود دارد.
افرادی که به دنبال دریافت اقامت دائم آلمان هستند، باید واجد شرایطی که دولت آلمان تعیین کرده است، باشند. برخی از شرایط مربوط به دریافت این مجوز، عمومی و برای همه افراد یکسان است، اما شرایط برای برخی از افراد خاص مانند متخصصان، پناهندگان، دارندگان بلوکارت، کارمندان دولت، فارغالتحصیلان دانشگاههای دولتی و یا آوسبیلدونگ آلمان و همچنین افرادی که ویزای خود اشتغالی دارند، سادهتر و کمی متفاوت خواهد بود. اگر سوالی در خصوص دریافت اقامت دائم آلمان دارید و یا ابهامی در این زمینه برای شما وجود دارد، میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.