راهنمای جامع مهاجرت به آلمان

راهنمای جامع مهاجرت به آلمان

وقتی نام آلمان را می‌شنویم، هر کدام از ما به طور ناخودآگاه یک یا چند ویژگی از این کشور را به خاطر می‌آوریم. برخی از ما به یاد شخصیت‌های بزرگ مانند آلبرت انیشتین و لودویگ ون بتهوون می‌افتیم، بعضی دیگر به اقتصاد قوی یا کمپانی‌های مشهور خودروسازی مانند بنز و بی‌ام‌و فکر می‌کنیم. آلمان از نظر فرهنگی، تاریخی و اقتصادی به قدری غنی است که بسیار آن را الگویی برای جهانیان می‌دانند. آلمان به دلیل جایگاهی که در اروپا و جهان دارد، از کشورهای برتر برای مهاجرت محسوب می‌شود. افراد از سراسر دنیا به دلایل مختلفی از جمله تحصیل، کار یا پیوستن به خانواده خود به دنبال اخذ ویزای آلمان هستند. اگر شما هم قصد مهاجرت به آلمان را دارید و می‌خواهید در این زمینه اطلاعات خود را کامل کنید، در این بررسی با این مقاله از وبسایت «موسسه مهاجرتی مونارک» همراه ما باشید.

چرا به آلمان مهاجرت کنم؟

آلمان با تولید ناخالص داخلی بیش از 4.2 تریلیون دلار در سال 2023، بزرگترین اقتصاد اروپا و چهارمین اقتصاد بزرگ جهان است. این موضوع بدین معناست که آلمان بازار کار بسیار خوبی دارد. یک نظرسنجی در سال 2020 توسط Internations نشان داد که 71 درصد از مهاجران در آلمان امنیت شغلی دارند. این مقدار مهاجرت به آلمان حدود 15 درصد بیشتر از میانگین جهانی است.

جمعیت سالخورده و صنایع در حال رشد این کشور تقاضای زیادی برای نیروهای کار ماهر ایجاد می‌کند. مهندسان، متخصصان فناوری اطلاعات و متخصصان مراقبت‌های درمانی (پزشکان و پرستاران) تقاضای زیادی دارند. آلمان برای کارآفرینان سرزمین فرصت‌هاست. با زیرساخت قوی، بازار مصرف بزرگ و سیاست‌های حمایتی دولت، راه اندازی یک کسب و کار در کشور می‌تواند یک حرکت هوشمندانه باشد.

آلمان به طبیعت زیبا، زندگی شبانه هیجان انگیز و زیرساخت‌های شهری قوی شهرت دارد. آلمانی‌ها به وقت شناسی، تخصص و ایجاد تعادل خوب بین کار و زندگی اهمیت می‌دهند. این کشور به خاطر دانشگاه‌های معتبر و تاکید زیاد بر تحقیق و نوآوری، دانشجویان بسیاری را هر ساله به خود جذب می‌کند. در واقع، آلمان یکی از پنج مقصد برتر برای دانشجویان بین المللی است.

کیفیت بالای زندگی در آلمان را فراموش نکنیم. خدمات عمومی، مراقبت‌های درمانی و زیرساخت‌های پیشرفته همگی در بالاترین سطح خود ارائه می‌شوند. با داشتن شبکه حمل و نقل عمومی کارآمد و گسترده، رفت و آمد در شهرها بسیار راحت است. امنیت در آلمان بالاست و این کشور در شاخص‌های صلح در جهان در بین 20 کشور برتر قرار دارد. همچنین در آلمان می‌توانید از جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی این کشور لذت بسیار ببرید.

راه‌های مهاجرت به آلمان چیست؟

دولتت آلمان راه‌های مختلفی را برای مهاجرت افراد در نظر گرفته است. شما ابتدا باید مسیرهای مهاجرتی را بشناسید و سپس با بررسی نیازهای خود، روش مناسب را انتخاب کنید. به هر روی، برای مهاجرت آسان به آلمان می‌توانید از طریق راه‌های زیر اقدام کنید:

1- مهاجرت به آلمان از طریق کار

مهاجرت به آلمان از طریق کار براساس دو ویزا از جمله ویزای جستجوی کار (Seeker Visa) و ویزای پرمیت (Permit Visa) امکان پذیر است. ویزای جستجوی کار آلمان به افرادی که مهارت‌های لازم را دارند، اجازه می‌دهد حداکثر تا شش ماه در آلمان زندگی کنند و به دنبال کار بگردند. در این مدت، دارنده ویزا باید در آلمان کار پیدا کند و سپس ویزای جستجوی کار خود را به ویزای پرمیت تبدیل کند. با این حال، اگر دارنده ویزا نتواند در مدت مقرر کاری پیدا کند، باید به شهر خود بازگردد. شما می‌توانید با یک کارفرمای آلمانی و با داشتن جاب آفر به آلمان مهاجرت کنید. این روش مهاجرت کاری تحت ویزای پرمیت قرار دارد.

3- مهاجرت به آلمان از طریق کارآفرینی

اگر ایده‌های تجاری عالی دارید که می‌تواند به اقتصاد آلمان کمک کند، این امکان را دارید با ویزای کارآفرینی به آلمان مهاجرت کنید. برای راه اندازی کسب و کار خود باید مدرکی مبنی بر تمکن مالی ارائه کنید. برای واجد شرایط بودن برای این طرح ویزا به حداقل 250 هزار یورو نیاز دارید و باید بتوانید کسب و کاری راه اندازی کنید که حداقل 10 شهروند آلمانی را استخدام کند. اگر وضعیت خود را به عنوان یک کارآفرین در آلمان حفظ کنید، پس از سه سال اجازه تمدید نامحدود اجازه اقامت خود را نیز خواهید داشت. ناگفته نماند، ویزای کارآفرینی همان ویزای سرمایه گذاری آلمان است که تنها با ثبت شرکت به افراد واجد شرایط اعطا می‌شود.

4- مهاجرت به آلمان از طریق تحصیل

اگر مایل به تحصیل در آلمان هستید، باید برای ویزای دانشجویی این کشور اقدام کنید. با این حال، برخلاف سایر کشورها، ویزای آلمان تنها برای مدت کوتاه سه ماهه صادر می‌کند. اگر مایل به تحصیل در دوره‌ای هستید که بیش از سه ماه طول می‌کشد، پس از ورود به کشور باید برای اجازه اقامت اقدام کنید. پس از اتمام دوره خود، حق اقامت در آلمان را برای مدت زمان مشخصی برای جستجو و یافتن شغل خواهید داشت. هنگامی که شغلی پیدا کردید، این امکان را دارید برای ویزای جستجوی کار اقدام کنید. برای درخواست ویزای دانشجویی در آلمان باید نامه پذیرش از دانشگاهی که قصد تحصیل در آن را دارید ارائه دهید. همچنین مدرکی مبنی بر داشتن حمایت مالی کافی برای تامین هزینه تحصیل خود و مهارت زبان آلمانی خود نیاز خواهید داشت.

5- مهاجرت به آلمان از طریق حمایت مالی

افراد تحت تکفل (همسر و فرزندان) می‌توانند درخواست ویزا داده و به اعضای خانواده خود در آلمان بپیوندند و این کشور زندگی کنند. طبق قوانین فعلی ویزا در آلمان، همسر و فرزندان زیر 16 سال می‌توانند برای پیوستن به خانواده خود برای ویزای آلمان اقدام کنند. برای اینکه بتوانید برای ویزای خانوادگی درخواست دهید، باید ثابت کنید که وابستگان آنها اقامت دائم آلمان را دارند. علاوه بر این، متقاضی همچنین باید ثابت کند که اگر بالای 16 سال باشد، می‌تواند به زبان آلمانی ارتباط برقرار کند. کودکان زیر 16 سال، لازم نیست مهارت‌های زبان آلمانی داشته باشند، زیرا فرض بر این است که آنها می‌توانند آن را به سرعت یاد بگیرند.

راه‌های مهاجرت به آلمان

بهترین راه مهاجرت به آلمان کدام است؟

هیچ راه بهتری برای مهاجرت آسان به آلمان وجود ندارد، زیرا هر روش مهاجرتی ممکن است برای یک نفر مناسب و برای دیگر نامناسب باشد. اگر کارآفرین هستید، بهترین روش مهاجرتی برای شما ویزای کارآفرینی خواهید بود. اگر مدرک تحصیلی دارید و نیروی کار مهار و با سابقه محسوب می‌شوید، ویزای کار آلمان برای شما مناسب خواهد بود. اگر هم مدرک دانشگاهی ندارید، تحصیل را به عنوان بهترین راه مهاجرت به آلمان انتخاب کنند.

هزینه مهاجرت به آلمان چقدر است؟

هزینه مهاجرت به آلمان بسته به روش مهاجرتی متفاوت است؛ اما همه مهاجران باید دو دسته از هزینه‌ها از جمله هزینه پردازش ویزا و هزینه مسیر مهاجرتی را پرداخت کنند. هزینه‌های پردازش ویزا طبق جدول زیر هستند:

نوع ویزا

هزینه

ویزای ترانزیت فرودگاهی

80 یورو

ویزای اقامت کوتاه مدت (بزرگسالان)

80 یورو

ویزای اقامت بلند مدت (بزرگسالان)

75 یورو

متقاضیان زیر 18 سال

37.5 یورو

کودکان بین 6 تا 12 سال

40 یورو

کودکان زیر 6 سال رایگان

رایگان

هزینه‌های مسیر مهاجرتی بسته به اینکه برای تحصیل اقدام می‌کنید یا کار متفاوت خواهند بود. برای افرادی که ویزای تحصیلی آلمان را انتخاب می‌کنند، هزینه‌ها می‌توانند شامل هزینه درخواست برای پذیرش دانشگاه، هزینه ترجمه مدارک، هزینه‌های مربوط به تاییدات دادگستری و امور خارجه، پرداخت شهریه و سایر موارد باشد. برای تمامی ویزاها باید گواهی تمکن مالی ارائه شود. بدین معنا که مهاجران می‌توانند از پس هزینه‌های خود در آلمان برآیند. مبلغ تمکن مالی بسته به روش مهاجرت به آلمان تعیین می‌شود.


هزینه مهاجرت به آلمان

درآمد در آلمان چقدر است؟

بر اساس وب سایت فرصت‌های شغلی Stepstone.de، متوسط درآمد در آلمان در فوریه 2023 بالغ بر 53118 یورو ناخالص در سال بود. حقوق ناخالص به میزان درآمد قبل از مالیات، بیمه درمانی، بیمه از کار افتادگی، حقوق بیکاری، حقوق بازنشستگی و سایر کسورات اجباری اشاره دارد. پس از همه کسرها، حقوق خالص باقی می‌ماند که همان دستمزد دریافتی است. تجربه و سابقه کار به طور قابل توجهی بر سطح درآمد تأثیر می‌گذارد. به عنوان مثال، یک متخصص با 6 تا 10 سال سابقه، حدود 40 درصد بیشتر از متخصصان جوان با 3 سال تجربه درآمد دارد.

همچنین تفاوت حقوق بین آلمانی شرقی و غربی وجود دارد. بدون احتساب برلین، می‌توان دریافتی متوسط حقوق در آلمان برای ایالت‌های شرقی را 38670 یورو در سال تخمین زد، در حالی که این مبلغ در ایالت‌های غربی به 45461 یورو می‌رسد. این شکاف دستمزد نزدیک به 15 درصد است. به طور کلی، میانگین دستمزد مشاغل در آلمان در سال 2023 طبق جدول زیر است:

مشاغل

دستمزد

دکتر

89539 یورو

مالی

73,847 یورو

وکیل

68642 یورو

مشاوره کسب و کار

64173 یورو

بانکداری

62744 یورو

مهندس

54000 یورو

IT

58500 یورو

بازاریابی

60174 یورو

تولید

60046 یورو

توزیع و فروش

59591 یورو

منابع انسانی

58029 یورو

ساخت و ساز

57270 یورو

لجستیک

50358 یورو

طراحی

48574 یورو

راننده

44000 یورو

پرستاری

42000یورو

جوشکار

31500 یورو

در صورتی که می‌خواهید پردرآمدترین مشاغل در آلمان را بدانید به بخش بلاگ مراجعه کنید.

برای مهاجرت به آلمان از کجا شروع کنم؟

برای مهاجرت به آلمان ابتدا باید شناخت کافی از این کشور و مسیر مهاجرتی به دست آورید. شما باید در مورد فرهنگ، تاریخ، زبان، آب و هوا و مردمان آلمان تحقیق کنید تا ببینید آیا مطابق با دیدگاه‌ها و علایق شما است یا خیر. سپس مسیرهای مهاجرتی را بررسی کنید تا ببینید کدام یک مطابق با شرایط فعلی و آینده شما هستند. بعد از انجام تحقیقات اولیه باید به سراغ یک شرکت مهاجرتی در ایران مانند «موسسه مهاجرتی مونارک» بروید تا فرآیند و مراحل دریافت ویزای آلمان به درستی انجام شوند.

فرآیند مهاجرت به آلمان چقدر طول می‌کشد؟

مدت زمان پروسه مهاجرت به آلمان بسته به عوامل مختلفی از جمله نوع ویزا متفاوت باشد. به طور کلی، این فرآیند می‌تواند از چند ماه تا یک سال یا بیشتر طول بکشد، به خصوص برای افرادی که برای انواع خاصی از ویزاها مانند ویزای کار یا ویزای الحاق خانواده درخواست می‌کنند. بررسی شرایط خاص و زمان‌های پردازش برای ویزا بسیار مهم است، زیرا این موارد می‌تواند در طول زمان تغییر کند و شاید به سیاست‌ها و مقررات مهاجرت فعلی در آلمان بستگی داشته باشد.

مدارک لازم برای مهاجرت به آلمان چیست؟

هر مسیر مهاجرتی به مدارک خاصی نیاز دارد که متقاضی باید آنها را تهیه کند؛ اما برخی از مدارک اغلب برای اکثریت مسیرهای مهاجرتی مشابه است. این مدارک عبارتند از:

گواهی ثبات مالی

هر هدف مهاجرتی یک آستانه مالی دارد که متقاضیان باید آن را برآورده کنند، اما صرف نظر از نوع روش مهاجرتی، متقاضیان باید ثابت کنند که می‌توانند از پس هزینه‌های خود در آلمان برآیند. حتی اگر در آلمان مشغول به کار هستید، باید بودجه اولیه برای تامین هزینه‌های خود را داشته باشید تا زمانی که اولین دستمزدتان را دریافت کنید.

بیمه سلامت

بدون پوشش بیمه درمانی مناسب نمی‌توانید به آلمان مهاجرت کنید. بهترین راه می‌تواند‌ دریافت بیمه درمانی کشور آلمان باشد، زیرا نمی‌توانید مطمئن باشید که آیا مقامات آلمان بیمه درمانی کشور شما را می‌پذیرند یا خیر. بیش از 100 شرکت بیمه در آلمان وجود دارند که می‌توانید برای بیمه درمانی خود به آنها مراجعه کنید.

مهارت زبان

برای اینکه بتوانید در آلمان زندگی کنید، باید زبان آلمانی بدانید. سه سطح مهارت زبان آلمانی از جمله A، B و C وجود دارند. هر سطح دو بخش دارد که شامل A1/A2 ،B1/B2 و C1/C2 هستند. برای مهاجرت به آلمان باید در امتحانات شرکت کرده و نمره A1 یا B1 را بگیرید. اگر می‌خواهید اقامت دائم بگیرید، به مهارت بالاتری در سطح C1 یا C2 نیاز دارید.

مدارک مورد نیاز برای مهاجرت به آلمان

مدرک زبان مورد نیاز برای مهاجرت به آلمان چیست؟

چندین آزمون و گواهی ارائه می‌شود که می‌تواند مهارت‌های زبان آلمانی شما را تأیید کند. آزمون‌ها و گواهی‌های زیر همگی معمولاً توسط مقامات و مؤسسات آلمانی پذیرفته می‌شوند:

انستیتو گوته

انستیتو گوته (Goethe-Institut) سازمانی است که بخشی از بودجه آن توسط دولت آلمان تامین می‌شود و یادگیری زبان آلمانی و تبادل فرهنگی در خارج از کشور را ترویج می‌کند. این مؤسسه که از شبکه‌ای جهانی متشکل از 159 مؤسسه در 98 کشور تشکیل شده است، مجموعه‌ای از آزمون‌ها را ایجاد کرده است که توانایی زبان آلمانی را در شش سطح تأیید می‌کند.

زبان آموزان می‌توانند در هر موسسه گوته یا با یکی از شرکای موسسه در امتحانات شرکت کنند. گواهی انستیتو گوته (Zertifikat) در سراسر جهان به عنوان یک گواهی زبان آلمانی شناخته شده است و می‌تواند در آلمان برای درخواست ویزا، اجازه اقامت، شهروندی و همچنین برای شرایط ورود به دانشگاه مورد استفاده قرار گیرد.

گواهی TestDaf

گواهی TestDaf یک گواهینامه زبان برای غیر آلمانی زبانان است که به طور خاص برای کسانی که مایل به تحصیل یا کار در دانشگاه‌های آلمان هستند در نظر گرفته شده است. TestDaf در 95 کشور مختلف در سراسر جهان از جمله 170 مرکز آزمون در آلمان در دسترس است. این گواهی برای مهاجرت به آلمان قابل استفاده خواهد بود.

همه متقاضیان در آزمون یکسانی شرکت می‌کنند و از سطوح 3 تا 5 گرید‌ بندی می‌شوند که به طور کلی با لول‌های CEFR B2 - C1 مطابقت دارد. رسیدن به سطح 4 برای پاسخگویی به شرایط ورودی همه دانشگاه‌های آلمان کافی است. حتی ممکن است برخی از دانشگاه‌ها متقاضیانی را با نمره پایین‌تر بپذیرند.

گواهی DSH

گواهی زبان DSH توسط همه دانشگاه‌های آلمان پذیرفته می‌شود. تفاوت اصلی این است که به جای اینکه در خارج از کشور در دسترس باشد، آزمون DSH فقط در یک دانشگاه آلمانی (معمولاً دانشگاهی که برای آن درخواست می‌دهید) برگزار می‌شود. متقاضیان در خواندن، نوشتن و درک شنیداری مورد سنجش قرار می‌گیرند و در یک امتحان شفاهی نیز شرکت می‌کنند. گریدهای DSH از 1 تا 3 نمره دهی می‌شوند.

گواهی DTZ

تست زبان آلمانی برای مهاجران با به اختصار DTZ گواهینامه‌ای است که به طور خاص برای مهاجران در آلمان در نظر گفته شده است. قبولی در این آزمون معادل دستیابی به سطح CEFR A2 یا B1 است. افراد تازه وارد در آلمان اغلب باید دوره ادغام (Integration-Course) و DTZ را به عنوان شرط لازم برای دریافت مجوز اقامت طی کنند. تکمیل موفقیت آمیز دوره ادغام همچنین توانایی زبان آلمانی را برای درخواست‌های سریع شهروندی آلمان نشان می‌دهد.

بیشتر بدانید: معرفی کامل آزمون TestAs

اخذ شهروندی و تابعیت آلمان چگونه است؟

مسیرهای مهاجرتی مختلف می‌توانند ابتدا به شما کمک کنند تا اقامت دائم بگیرید. سپس بعد از طی کردن چندین سال و برآورده کردن شرایط لازم، امکان دریافت شهروندی آلمان را خواهید داشت؛ بنابراین ابتدا باید یک مسیر مهاجرت به آلمان از جمله تحصیلی، کاری و سرمایه گذاری را انتخاب کنید. شرایط اخذ تابعیت آلمان عبارتند از:

  • شما باید حداقل 8 سال در آلمان کار و زندگی قانونی داشته باشید.

  • برای 8 سال باید اجازه اقامت دائم داشته باشید.

  • شما باید به زبان آلمانی صحبت کنید.

  • متقاضی باید آزمون تابعیت را گذرانده باشد یا از یک مدرسه آلمانی فارغ التحصیل شده باشد.

  • متقاضی هرگز به جرم جدی محکوم نشد.

  • قانون اساسی آلمان باید به رسمیت شناخته شود و شما موظف به رعایت آن هستید.

  • متقاضی نمی‌تواند بیش از یک همسر داشته باشد (بدون تعدد زوجات).

  • متقاضی باید مدارکی مانند گذرنامه یا شناسنامه ارائه کند.

اخذ پاسپورت آلمان چگونه است؟

پاسپورت آلمان را تنها می‌توان به از طریق شهروندی دریافت کرد. هر مسیر مهاجرتی که انتخاب می‌کنید، باید خودتان را به عنوان یک فرد مهاجر قانون پذیر نشان دهید. دولت آلمان به مهاجرانی برای جامعه مفید هستند، اهمیت زیادی قائل است. در هر صورت، درخواست‌های شهروندی آلمان توسط مقامات محلی تابعیت و وزارت کشور فدرال مدیریت می‌شود.

کلام آخر

تعجب آور نیست که چرا آلمان یکی از 10 کشور مهاجرپذیر در جهان محسوب می‌شود، زیرا این کشور مزایای زیادی مانند اقتصاد قوی و باثبات، کیفیت بالای زندگی، فرصت‌های شغلی، دانشگاه‌های معتبر و بسیاری موارد دیگر را به مهاجران ارائه می‌دهد. مردم از سراسر جهان می‌خواهند فرصتی برای مهاجرت به آلمان داشته باشند. آنها از طریق تحصیل، کار، سرمایه گذاری و پیوستن به خانواده به آلمان عزیمت می‌کنند تا در کشوری پیشرفته زندگی و کار کنند. اگر قصد مهاجرت به آلمان را دارید، این امکان را خواهید داشت تا با مشاوران ما در موسسه مهاجرتی مونارک برای اطلاع از نحوه دریافت انواع ویزای آلمان و مهاجرت آسان به آلمان تماس بگیرید.

 

تیم تولید محتوا
منتشر شده توسط تیم تولید محتوا