کشور آلمان یکی از کشورهای پیشرفتۀ اروپایی است که در به حوزه بهداشت و درمان توجه ویژهای دارد. از این رو کار پرستاری در آلمان، یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین شغلهای این کشور است که به دلیل نیاز مبرم آلمان به نیروی کار به ویژه متخصصین کادر درمان، اقدام به جذب پرستار از سراسر کشور میکند. به توجه به افزایش روزافزون متقاضیان کار پرستاری در آلمان، در این مقاله، بازار کار پرستاری در آلمان را بررسی خواهیم کرد.
بنابر گفته دولت آلمان، این کشور با کمبود جدی نیروی کادر درمان به ویژه پرستاران مواجه است و به همین دلیل، دولت آلمان، اقداماتی را به منظور جذب پرستاران خارجی که از صلاحیت، مهارت و تجربه کافی برخوردارند، انجام میدهد. شرایط و بازار کار پرستاری در آلمان نیز، بر افزایش تعداد متقاضیان مهاجرت کاری به این کشور افزوده است. در ادامه این مقاله، تمام جزئیات مربوط به بازار کار پرستاری در آلمان و وضعیت پرستاران در این کشور را بیان میکنیم. پس اگر به این موضوع علاقهمند هستید، تا پایان همراه ما بمانید.
یکی از پرتکرارترین سوالات مربوط به بازار کار پرستاری در آلمان، قوانین موجود برای این شغل است. اگر شما قصد کار کردن در این کشور را به عنوان یک پرستار دارید، به گذراندن و موفقیت در یک آزمون دولتی رسمی در رشته پرستاری نیاز خواهید داشت. بخشهای مختلفی در کشور آلمان وجود دارد که مسئولیت ثبت پرستاران و همچنین صدور مجوز کار برای آنها را دارد (مانند Regierungs Presidium در ایالات بادن وورتمبرگ). همچنین در نظر داشته باشید که برای ثبتنام و دریافت مجوز پرستاری در آلمان، به مدارک هویتی، پاسپورت معتبر و مدرک لیسانس در رشته پرستاری نیاز خواهید داشت. این شرایط مربوط قبل از اشتغال در این کشور است و برای کار پرستاری در آلمان نیز قوانین به خصوصی وجود دارد. به عنوان مثال، پرستاران اجازه 8 ساعت کار در روز و 48 ساعت در هفته را دارند و در شرایط خاصی، امکان افزایش ساعت کاری تا 60 ساعت در هفته نیز خواهد رسید. با توجه به حجم سنگین کار پرستاری در آلمان، از سال 2006، با اضافه کاری پرستاران بین 10 تا 20 درصد زمان کاری روزمره آنها موافقت شد. از دیگر قوانین کار پرستاری در آلمان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سن بازنشستگی برای پرستاران ثبتی و شاغل در آلمان، 67 سالگی است
کارفرمای آلمانی موظف است تا محیط کاری مطمئن، سالمی را برای پرستاران و کادر درمان فراهم کند
هزینههای تامین اجتماعی پرستاران در آلمان، به طور مساوی یعنی 1.275 درصد توسط کارفرما و کارمند و مابقی توسط دولت آلمان پرداخت میشود.
قوانین کار پرستاری در آلمان، تا حد زیادی بر بازار کار این رشته در آلمان تاثیر میگذارد. اما به طور کلی همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، بازار کا رشته پرستاری به دلیل توجه ویژه این کشور به پرستاران و صندولیهای خالی در بیمارستانهای آلمانی، به میزان زیادی مطلوب ارزیابی میشود. کار پرستاری در آلمان، در سطوح مختلفی از پرستاری حرفهای گرفته تا متخصص وجود دارد که پرستاران بر اساس میزان تجربه و مهارتهایی که دارند، در این سطوح قرار میگیرند. به پرستاران ثبتی در کشور آلمان Gesundheits- und Krankenpfleger گفته میشود و در سالهای گذشته در این کشور، پرستار زن را Krankenschwester و پرستار مرد را، Krankenpfleger مینامیدند. اغلب پرستارانی که در سال 2023 در بیمارستانهای آلمان مشغول به کار هستند، پرستاران ثبتی و همچنین دانشجویان پرستاری هستند. کار پرستاری در آلمان برای آن دسته از پرستارانی که ثبتی نامیده میشوند، مراقبت از بیماران است شامل برنامهریزی برای بیماران بر اساس شرایط و نیازهای آنها، تنظیم گزارش وضعیت روند بهبودی بیماران و همچنین شرایط فعلی آنها میشود. بنابراین میتوان گفت که وظیفه اصلی نگهداری و مراقبت از بیماران در آلمان، بر عهده پرستاران ثبتی است.
با وجود تمام این موارد، به دلیل نیاز گسترده کشور آلمان به پرستار (طبق اعلامیه منتشر شده، این کشور به حدود 200 هزار پرستار نیاز دارد)، دولتمردان و سیاستمداران این کشور، قوانین و تسهیلات زیادی را به منظور بهبود وضعیت کار پرستاران در این کشور و همچنین تسهیل فرایند مهاجرت پرستاران به آلمان، در نظر گرفتهاند. با توجه به وجود مراکز درمانی و بهداشتی مدرن و مجهز برای نگهداری از بیماران و سالمندان در آلمان، بازار کار خوب و تضمینشدهای برای کار پرستاری در این کشور وجود دارد که تقاضای بالای مهاجرت و افزایش سرعت اعزام پرستاران نیز مهر تاییدی بر این امر است.
عمده فعالیتها و کار پرستاری در آلمان، در بیمارستانها، کلینیکهای پزشکی و سایر مراکز درمانی و مراقبتی مانند مراکز توانبخشی، مراکز رشد و.... عوامل زیادی بر درآمد کار پرستاری در آلمان تاثیر میگذارد و به همین دلیل نمیتوان یک رقم ثابت را برای کلیه پرستارانی که به این کشور مهاجرت میکنند و یا در این کشور فعالیت میکنند، عنوان کرد. به طور مثال منطقه محل سکونت، میزان سابقه کاری، زمان و روزهای کاری، میزان تحصیلات، جنسیت پرستاران، تخصص و مهارتهای فردی، مرکز یا کلینیک محل اشتغال از جمله عواملی هستند که بر درآمد کار پرستاری در آلمان تاثیر میگذارند.
به طور کلی میتوان بیان کرد که حقوق پرستاری در آلمان، حدود 34800 یورو در سال خواهد بود و دامنه نوسانات دستمزد کار پرستاری در این کشور از 16000 یورو (در کمترین حالت ممکن) و حدود 55400 یورو (در بیشترین حالت ممکن) خواهد بود. البته در نظر داشته باشید که با توجه به بازار کار رشته پرستاری در آلمان و اهمیت زیادی که این کشور برای نیروهای متخصص قائل است، پرستاران میتوانند با افزایش سابقه کاری، ارتقای تحصیلات خود و یا فراگرفتن تخصص خاص، انتظار افزایش حقوق را نیز داشته باشند.
اگر شما هم در رشته پرستاری تحصیل کردهاید و به دنبال مهاجرت به کشوری پیشرفته هستید تا بتوانید در موقعیت شغلی خود بدرخشید، آلمان میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. در واقع آلمان در کنار توجه ویژهای که به حوزه بهداشت و درمان خود دارد، امکانات شغلی زیادی را نیز برای ارتقای سطح مهارتها و تخصص افراد فراهم کرده است. به عبارتی دیگر، پرستارانی که به آلمان مهاجرت میکنند و قصد دارند تحصیلات خود را تکمیل نمایند و یا تخصص و مهارت خاصی را فرا بگیرند، دولت آلمان از این کار آنها استقبال میکند. در این کشور بیش از 200 تخصص پرستاری وجود دارد که شما بر اساس سابقه و علاقه خود میتوانید در آن رشته تحصیل و مدرک تحصیلی دریافت نمایید و به عنوان متخصص آن حوزه مشغول به فعالیت شوید. در واقع شما برای اشتغال به کار پرستاری در آلمان به عنوان یک متخصص، نیازمند دریافت گواهی شرکت و قبولی در دورههای تخصصی هستید و پس از ارائه آن به کارفرمای خود، میتوانید فعالیت خود را نه به عنوان یک پرستار معمولی، بلکه به عنوان یک پرستار متخصص ادامه دهید.
لازم به ذکر است که تفاوت قابل توجهی میان حقوق پرستاران معمولی و پرستارانی که دورههای تخصصی را میگذرانند وجود دارد و حتی تقاضا برای آن نیز زیاد است. بنابراین اگر شما هم به دنبال افزایش دستمزد کاری پرستاری در آلمان هستید، میتوانید در یکی از رشتههای تخصصی پرستاری تحصیل کنید. بیهوشی و مراقبتهای ویژه، عمل و خدمات آندوسکوپی، توانبخشی و مراقبتهای طولانی مدت، سالمندی بالینی، بهداشت، مراقبت تسکینی، مراقبتهای روانپزشکی، آنکولوژی و نفرولوژی از جمله زمینههای تخصص کار پرستاری در آلمان است.
همچنین آن دسته از پرستارانی که مدرک کارشناسی ارشد خود را اخذ نمودهاند، گزینههای بیشتری برای کار پرستاری در آلمان پیش رو خواهند داشت. این افراد میتوانند به عنوان رییس سازمان، مشاور مراقبت، کارشناس مراقبت، متخصص مراقبتهای حساس، متخصص مراقبت در خانه، متخصص بهداشت و خدمات اجتماعی فعالیت و... کنند.
یکی از موضوعات مهم شرایط کار پرستاری در آلمان، نوع قرارداد کاری پرستاران با شرکتها، کلینیکها و مراکز درمانی کارفرما است. قرارداد کار پرستاران در آلمان نیز مانند سایر کشورها، به چند صورت منعقد خواهد شد که تعیین آن به صورت توافقی میان پرستار و کارفرمای او خواهد بود. به طور کلی 3 نوع قرارداد کاری برای پرستاران در کشور آلمان وجود دارد که عبارتاند از:
این دسته از قراردادهای کار پرستاری در آلمان منوط به زمان نیستند و پرستار به صورت پیمانکاری، در ازای دریافت حقوق و خدمات مورد توافق، موظف به ارائه خدمات پرستاری است. قرارداد کاری برای نگهداری از یک کودک یا سالمند برای ساعاتی خاص از شبانه روز، یکی از موارد قرارداد پروژهای است.
در این نوع از قراردادهای کار پرستاری در آلمان که اصطلاحاً پارت تایم نام دارد، پرستار کمتر از 30 ساعت در هفته کار میکند و به ازای آن حقوق و مزایا دریافت میکند. به عنوان مثال قرارداد کاری پرستارانی که در دورههای معادلسازی منعقد میشود از این نوع است و حقوق قابل پرداخت در آن، نسبت به قرارداد تمام وقت کمتر و بین 1400 تا 1900 یورو در ماه است.
این نوع از قرارداد کار پرستاری در آلمان که همان قرارداد فول تایم یا تمام وقت است، بیشترین حقوق و مزایا را برای پرستاران به همراه خواهد داشت. در قرارداد کاری تمام وقت، پرستار موظف است 8 ساعت در روز یا 40 ساعت در هفته برای کارفرمای خود کار کند.
اگر تا اینجای مقاله را به دقت مطالعه کرده باشید، پس احتمالا با برخی از مزیتها کار پرستاری در آلمان آشنا شدهاید. به طور کلی مشاغل مربوط به حوزه بهداشت و درمان با مزیتهای زیادی همراه هستند و افرادی که در این حوزه شروع به کار میکنند، سود زیادی خواهند برد. اما اینکه دقیقا این مزیتها چیست و بازار کار پرستاری در آلمان در حال توسعه است را در ادامه بیان خواهیم کرد:
در آلمان، فرصتها و موقعیتهای شغلی بسیاری برای کادر درمان به ویژه پرستاران وجود دارد. یکی از دلایل بالا بودن تقاضا برای مهاجرت کاری به آلمان نیز همین مورد است.
امکان ارتقای شغلی در آلمان به راحتی فراهم میشود و افراد پس از کمی سابقه کار و ارتقای مهارت و تحصیلات خود، به راحتی میتوانند ترفیع بگیرند و به عنوان مدیر بخش یا مدیر گروه فعالیت کنند. بدیهی است که ارتقای شغلی، افزایش حقوق و مزایا را برای کار پرستاری در آلمان در پی خواهد داشت.
آلمان یکی از کشورهای مهاجرپذیر به شمار میرود که برای مهاجران خود ارزش زیادی قائل است و کارفرمایان نهایت توجه را به کارمندان خارجی خود دارند تا در شرایطی سخت و در تنگنا قرار نگیرند.
این کشور به دورههای آموزشی و باکیفیت شهرت دارد و رشته پرستاری نیز از این قاعده مستثنی نیست. در واقع اگر پرستاری قصد فراگیری تخصصی جدید را داشته باشند، میتوانند به راحتی در دورههای آموزشی شرکت کنند و برای این کار نیز انتخابهای متعددی پیش رو خواهند داشت.
ساعت کاری در آلمان مشخص و البته منعطف است. به طور کلی یک پرستار باید 40 ساعت در هفته کار کند؛ ولی میتواند با بیان اولویتهای کاری خود، شیفتهای خود را به راحتی تغییر دهد.
حقوق و مزایای کار پرستاری در آلمان نسبت به سایر رشتهها در وضعیت بهتر و مطلوبتری قرار دارد و به همین دلیل نیز به عنوان یکی از بهترین مقصدهای مهاجرتی برای پرستاران به شمار میرود.
امنیت شغلی بالا، امکان مهاجرت و دریافت ویزای پیوست برای اعضای خانواده، امکان اخذ اقامت دائم آلمان و ... نیز از دیگر مزیتهای کار پرستاری در آلمان است.
بنابر آنچه که در این مقاله اشاره کردیم، بازار کار پرستاری در آلمان در وضعیت مطلوبی قرار دارد و به همین دلیل است که سالانه شاهد افزایش متقاضیان مهاجرت کاری به این کشور هستیم. کار پرستاری در آلمان اگر چه با سختیها و چالشهایی مواجه است، اما مزایا و پاداشی که دولت آلمان برای پرستاران در نظر گرفته است باعث میشود تا مقصد خوبی برای مهاجرت پرستاران متقاضی مهاجرت به کشورهای پیشرفته باشد.
در نظر داشته باشید که مهاجرت، با هر شیوه و در هر شغلی، با سختیها و چالشهایی همراه خواهد بود؛ اما اینکه شما از قبل با مشاوران باتجربه صحبت کردهباشید و با اطمینان خاطر تصمیم گرفته باشید، باعث میشود آگاهتر، مصممتر و بدون لحظهای تردید به سوی پیشرفت و موفقیت خود گام بردارید. اگر قصد مهاجرت به عنوان یک پرستار را دارید و میخواهید کار پرستاری در آلمان را تجربه کنید اما به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، میتوانید با کارشناسان ما در هولدینگ مهاجرتی مونارک در ارتباط باشید و مشاورههای لازم را دریافت نمایید. در نظر داشته باشید که صفر تا صد خدمات مهاجرت پرستاران به آلمان در موسسه ما، به صورت کاملا رایگان خواهد بود. چنانچه مایل به دریافت مشاوره هستید، توصیه میکنیم همین الان فرم درخواست مشاوره را تکمیل نمایید.